Михайло Подоляк. Джерело: Офіс президента України

"План є один": у Зеленського відреагували на мирні ініціативи Туреччини, які оприлюднили ЗМІ

Світові медіа розповіли про начебто нову пропозицію Туреччини щодо "мирного плану" для закінчення війни в Україні. В Офісі українського президента Володимира Зеленського відреагували на такі ініціативи.

Про це повідомив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк, якого цитує "Нова газета Європа".

За даними видання, існує новий проект договору, який нібито заморозить війну між Росією та Україною. Джерела журналістів уже ознайомилися з документом, він просувається за посередництва президента Туреччини Реджепа Ердогана та є ініціативою турецької сторони.

Анонімне джерело видання стверджує, що текст документа на цей час має всі три сторони, тобто Туреччина, Росія й Україна.

Проект ґрунтується на документах перших переговорів у Стамбулі, частина формулювань травня 2022 року увійшла до нового тексту. Мирну ініціативу може підтримати низка європейських політиків, яку також пропонуватимуть для підтримки окремим країнам Глобального Півдня.

"Без спекуляцій і без ілюзій. Немає жодних альтернативних "мирних планів", які передбачають "непрограш Росії", — прокоментував це Подоляк.

Він підкреслив, що для України існує лише безумовна "Формула миру", яку запропонував президент Володимир Зеленський. Вона ґрунтується на обов’язковості повного виходу Росії з території України, повернення до міжнародного права з переглядом ролі міжнародних інститутів, об’ємної юридичної та фізичної відповідальності за акт агресії та відповідних масштабних компенсацій.

"Все інше — це лише про бажання… продовжити війну через заморожування, ескалацію, збереження російського агресивного режиму", — додав Подоляк.

Нагадаємо, що на початку березня у Вашингтоні пройшли переговори між високопосадовцями США і Туреччини. Офіційні особи країн торкнулись багатьох тем, серед яких була війна між Україною та Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.04.2024 22:35