Сенат США. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Загроза "шатдауну" в США: коли Конгрес може прийняти тимчасовий проект фінансування

Вже наступного тижня Конгрес США може прийняти проект продовження фінансування роботи уряду. Влада готує цей план на тлі загрози "шатдауну".

Про це повідомляє Politico з посиланням на власні джерела.

За даними видання, лідери Палати представників і Сенату підтримують тимчасовий план фінансування, попри те, що спікер Майк Джонсон раніше відкинув ідею ще одного його короткострокового продовження.

Джерело наголошує, що відповідно до нового плану, фінансування деяких федеральних агентств закінчиться 1 березня, тоді як фінансування інших триватиме до 8 березня.

Варто зазначити, що загальний бюджет уряду США у 2024 становитиме 1,6 трильйона доларів. За словами спікера Палати представників республіканця Майка Джонсона, ця цифра передбачає 886 мільярдів доларів на оборону і 704 мільярди доларів на витрати, не пов’язані з обороною.

Як відомо, у 2023 році США двічі вдалося уникнути "шатдауну" — стану, коли частина американського уряду припиняє роботу через відсутність нового бюджету.

Нагадаємо, що у вересні торік загроза призупинення роботи уряду була пов'язана з позицією ультраправих республіканців. Вони блокували ухвалення бюджетних законопроектів на 2024 рік через нібито "зайві" витрати. Зокрема, республіканці виступали проти додаткової допомоги Україні.

В листопаді, після довгих суперечок, США таки схвалили новий тимчасовий бюджет для уряду без допомоги Україні та Ізраїлю. Байден підписав закон, який допоміг уникнути "шатдауну".

Як повідомлялось раніше, Конгрес Сполучених Штатів Америки 7 січня ухвалив двопартійну угоду про фінансування роботи уряду у 2024 році. Це стане "кроком" на шляху до уникнення "шатдауну".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.01.2024 09:56