Фото: Defence Express

"Загроза зберігається весь час": у ГУР прокоментували ситуацію на ЗАЕС

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що загроза для Запорізької атомної електростанції буде зберігатися весь час, поки вона перебуває під контролем російських окупантів.

В ефірі телемарафону посадовець наголосив, що рашисти перетворили Запорізьку атомну електростанцію на військовий об'єкт.

"Певний період, ми пам’ятаємо, була пряма загроза диверсії, теракту на території станції з боку окупантів. В результаті низки заходів, скажімо так, гостру фазу цього вдалося зняти, але загроза і для особового складу, і в цілому для об’єкта буде зберігатися весь час, поки він захоплений російськими терористами. Лише повернення станції під український контроль дозволить відновити дотримання стандартів міжнародного атомного права і в цілому безпеку і цивільного персоналу, і об’єкта, і для всіх оточуючих територій і мешканців", — сказав Юсов.

До того ж Юсов відреагував і на повідомлення МАГАТЕ про мінування Запорізької атомної електростанції. Він зауважив, що "нічого нового в цих діях немає".

"Ще минулого року ГУР Міноборони оприлюднювало карти мінно-вибухових загороджень, які росіяни зробили навколо периметру Запорізької АЕС і всередині самої станції. Тоді експерти МАГАТЕ не підтверджували ці факти або не коментували ситуацію, або не звертали увагу на ті ділянки, де такі речі були. Власне, це не перші подібні дії окупантів, які давно перетворили Запорізьку атомну станцію на військовий об’єкт і для розташування особового складу, і озброєння", — сказав він.

Нагадаємо, 19 січня МАГАТЕ заявило, що на Запорізькій атомній електростанції вибухові пристрої розташовані між внутрішньою та зовнішньою огорожею навколо неї, що є несумісним зі стандартами безпеки. Таким чином російська армія фактично знову замінувала окуповану нею ЗАЕС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.01.2024 14:42