Фото: СБУ

Закликав до репресій над українцями: СБУ повідомила про підозру російському пропагандисту Мардану

Служба безпеки України повідомила про підозру російському пропагандисту Сергію Ключенкову (більш відомий під псевдонімом Сергій Мардан, — ред.). Він закликав до репресій над українцями.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Зазначається, що Мардан є одним з ключових блогерів прокремлівського видання "Комсомольская правда", а також бере активну участь в ток-шоу на ще одному рупорі Кремля — телеканалі "Соловьёв live". Пропагандист із самого початку повномасштабного вторгнення РФ публічно підтримав агресивну війну проти України і виправдовував воєнні злочини російських окупантів.

"Задокументовано, що зловмисник постійно агітував за проведення масових репресій проти цивільного населення України. В одному з прямих ефірів він запропонував створити концтабори для мешканців тимчасово окупованої України, які чинять супротив рашистам", — зауважили в СБУ.

Ініційовані СБУ мовно-лінгвістичні експертизи підтвердили факти злочинної діяльності Мардана. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, а також виготовлення та поширення таких матеріалів з використанням ЗМІ);
  • ч. 2 ст. 442 (публічні заклики до геноциду, а також виготовлення матеріалів із закликами до геноциду з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів).

"Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території Росії, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми", — додали правоохоронці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що власник мережі ломбардів у Донецьку, який продовжував дистанційно вести комерційну діяльність на тимчасово окупованій території, може сісти за ґрати на 12 років через фінансування тероризму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.07.2023 11:17