Фото: СБУ

Закликав помолитися за здоров'я рашистів: СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ МП

У п'ятницю, 12 квітня, одному з очільників Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) повідомили про підозру. Клірик виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть. Також він закликав помолитися за рашистів.

Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

"Служба безпеки задокументувала підривну діяльність з боку заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП", — йдеться у повідомленні.

Після повномасштабного вторгнення Росії протоієрей публічно закликав до співпраці з рашистами, щоб спільно "помолитися за здоров'я та благополуччя" окупантів. Про це клірик написав у власному Telegram-каналі, у якому він поширював прокремлівські наративи.

За оперативними даними, священник курував розгалужену мережу єпархій УПЦ МП за кордоном. Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють пропагандистські наративи Росії. Таким чином він намагався вплинути на свідомість українців за кордоном та дискредитувати нашу країну на міжнародній арені. Експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності проти України.

За його місцем проживання було знайдено страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування РФ, що свідчить про можливу наявність у нього громадянства держави агресора. Також під час обшуків знайдено документи, які підтверджують його навчання в Дипломатичній академії міністерства закордонних справ Росії.

вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Т

Фото: СБУ

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Клірику загрожує до п'яти років ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 29 лютого митрополиту Сумської єпархії Української православної церкви Московського патріархату повідомили про підозру. Він розпалював міжрелігійну ворожнечу між людьми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.04.2024 18:58