Фото: соцмережі

Закон про російський вплив: Європейський Союз розпочав провадження проти Польщі

Проти Польщі розпочато провадження щодо порушення країною законодавства Європейського Союзу. Це стало можливо після створення комісії з розслідування російського впливу.

Про це повідомляє RMF FM.

За даними джерела, Європейська комісія вже розкритикувала закон і попередила, що без вагань вживатиме заходів. На цей момент прийнято рішення надіслати "лист з офіційним повідомленням".

Зазначається, що це перший етап процедури порушення, яка може закінчитися в Суді Європейського Союзу. Варто відзначити, що у Польщі є час, щоб виконати вимогу. У разі невиконання Єврокомісія перейде до наступного етапу, а це може означати подальші фінансові санкції.

Це також означає, що Єврокомісія після аналізу дійшла висновку, що закон про створення комісії з розслідування російського впливу порушує законодавство ЄС.

Недавно президент Польщі Анджей Дуда несподівано заявив у п'ятницю, що пропонує термінові поправки до суперечливого закону про російський вплив, який він підписав цього тижня і який викликав критику з боку США та Європейського Союзу.

Своєю чергою польська опозиція, насамперед партія "Громадянська платформа" та її лідер Дональд Туск, вважають, що ініціатива "Права й справедливості" спрямована проти них — передусім у контексті Смоленської авіакатастрофи 2010 року.

Опоненти переконані, що закон усунути Дональда Туска з політичної сцени перед парламентськими виборами або принаймні принизити його в очах виборців. Звідси назва закону у Польщі — "лекс Туск".

Нагадаємо, днями речник Міністерства закордонних справ Польщі Лукаш Ясіна заявив, що президент України Володимир Зеленський повинен перепросити за Волинську трагедію 1943 року. У вівторок, 30 травня, стало відомо, що його відсторонили від роботи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.06.2023 17:27