Фото із соцмереж / ілюстративне

Закон про військовий облік: комітет Ради ухвалив важливе рішення

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення щодо рекомендації до другого читання законопроекту про удосконалення порядку і використання військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала народна депутатка із фракції "Європейська Солідарність" Ірина Фріз.

Вона наголосила, що документ за своєю суттю мав би відповідати за питання створення державою реєстру військовозобов’язаних, резервістів і призовників, а також спростити отримання статусу учасника бойових дій ветеранами, які часто витрачають на оформлення документів багато часу та ресурсів.

На думку депутатки, законопроект "має благородну мету, але хибне та протиправне виконання".

"Ми від "Європейської Солідарності" та представників від фракції "Голос" утрималися, адже редакція містить всупереч усім нормам законодавства, нормотворчим практикам і здоровому глузду зміни до законодавства, які не передбачені цим проектом закону", — зауважила народна обраниця.

За словами Ірини Фріз, було додано майже чотири сторінки тексту змін до закону, зміни до якого не було ухвалено Верховною Радою у першому читанні законопроекту. 

"На моє логічне питання — чи розуміють автори, що це є порушенням норм регламенту та законодавства, відповідь була абсурдною: "Наша команда не була долучена до розробки цього законопроекту в першому читанні", — зауважила Ірина Фріз.

Депутатка додала, що комітет ухвалив рішення, яким "порушив чинний регламент". Вона наголосила, що члени комітету фактично легалізували порушення, власне, Закону про регламент, адже Міноборони мало внести це окремим законопроектом.

Що не вноситимуть до законопроекту

  • Не вноситимуть відомості про виїзд за межі України (дата, країна, до якої здійснюється виїзд) та повернення на територію України (дата, країна, з якої особа повертається на територію України).
  • Не вноситимуть відомості про примусове виконання рішення щодо особи–боржника (реквізити та відомості виконавчого документа).
  • Не вноситимуть інші персональні дані, які дозволяють ідентифікувати призовника, військовозобов’язаного або резервіста (максимально невизначена норма, згідно з якою можна було б внести будь-яку інформацію).
  • Відхилили норму щодо збору відомостей про членів сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, серія та номер паспорта, дата його видачі, РНОКПП). Винятково за згодою військовослужбовця, резервіста, призовника ці дані можуть бути надані.

Нагадаємо, Міністерство у справах ветеранів України повідомляло, що кожен українець, який має бажання допомогти демобілізованим військовим, може взяти участь в проекті переходу українських ветеранів від військової служби до цивільного життя. Для цього треба подати заявку на посаду помічника ветерана через інформаційний портал Е-ветеран.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 19:58