Фото: Паспортний сервіс

Законопроект про множинне громадянство: голова Міграційної служби пояснила, хто з росіян зможе отримати український паспорт

Законопроект про множинне громадянство, поданий президентом України Володимиром Зеленським до Верховної Ради, передбачає, що український паспорт можуть отримати й деякі росіяни.

Голова Державної міграційної служби (ДМС) Наталя Науменко пояснила виданню "Бабель", хто з росіян першочергово може отримати громадянство України.

За її словами, це ті росіяни, які воювали на боці Збройних сил України та члени їхніх родин, а також люди, які виїхали з Росії з політичних мотивів до початку повномасштабного вторгнення.

"Іноземні військовослужбовці, які воюють за Україну [зокрема з країни-агресора] і в яких закінчився строк дії паспорту, все одно можуть податися на громадянство України. Так само і члени їхніх родин. Їм теж не потрібно подавати зобовʼязання відмовитись від громадянства іншої країни — лише декларацію про те, що в Україні вони користуватимуться виключно українським паспортом", зазначила Науменко.

Водночас законопроект регулює питання громадянства для власників російських паспортів на окупованих територіях. За словами голови ДМС, оформлення паспорта країни-агресорки під примусом не матиме наслідків для людей. Однак якщо хтось не просто взяв паспорт РФ, але й працював в окупаційних адміністраціях або якимось чином інакше співпрацював із ворогом, то таку людину буде позбавлено українського громадянства, резюмувала Науменко.

"Якщо ми говоримо про людей, які взяли російський паспорт, обіймали відповідальні посади на окупованих територіях, були колаборантами, — це вже питання правоохоронних органів", наголосила посадовиця.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що законопроект про множинне громадянство, у разі його ухвалення, не дозволить виїжджати військовозобов'язаним громадянам з країни під час війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.01.2024 15:33