Валерій Залужний. Джерело: Facebook

"Залужний різко проти": як проходило перше засідання комітету Верховної Ради щодо законопроекту про мобілізацію

У четвер, 4 січня, парламентський комітет із національної безпеки й оборони разом із керівництвом ЗСУ та Міноборони розпочав розгляд урядового законопроекту про мобілізацію. Нардепи та військове керівництво обговорювали можливі правки щодо найсуперечливіших його норм.

Про це повідомив NV із посиланням на власні джерела.

"Були дуже емоційні обговорення. І щодо норм з інвалідності (в запропонованому документі є норма про мобілізацію осіб із третьою групою інвалідності), і щодо електронних повісток. Ми запитували, чому цю норму внесли та навіщо. Наприклад, як вручатиметься електронна повістка, як вони бачать створення електронного кабінету. З деякими зауваженнями нашими вже погоджуються", — розповів один із народних депутатів, прізвище якого видання не називає.

За його словами, головнокомандувач Валерій Залужний з деякими запропонованими нормами жорстко не погоджувався.

"Він виступив проти норми про залучення до армії ув’язнених і судимих. Він каже: армія це що, для поганих людей? Це не так. Але він також сказав: мені треба люди, росіяни вже призвали 400 тисяч і на червень готують ще декілька сотень тисяч, до 400 тисяч. Ким мені воювати? Або звертатися до світу, там просити людей або ви йдіть воюйте, якщо не забезпечите", – навів приблизні цитати Залужного співрозмовник журналістів.

Залужний запевняв, що кожне життя будуть намагатися зберегти.

"На кожного призваного по 80 днів навчання буде. Але дайте мені людей", — переповів слова головнокомандувача співрозмовник NV.

Ще один співрозмовник видання додав, що на комітеті також були присутні міністр освіти та науки Оксен Лісовий, голова Нацполіції Іван Вигівський, міністр Кабміну Олег Немчинов.

"Вони просили не приймати в такому вигляді законопроект, просили щодо мобілізації вчителів, поліцейських. А коли їх запитали, чи підтримували вони документ, чи голосували на Кабміні, вони сказали, що так, мовляв, іншого виходу не було, але документ вони не бачили", — зазначило джерело.

Також співрозмовник додав, що міністр оборони налаштований на те, аби документ винести в зал парламенту в тому вигляді, як є зараз.

"Він каже: треба виносити в зал. Бо в комітеті, крім Безуглої, ніхто не хоче розробляти нову версію документа", — зазначив співрозмовник.

За словами ще одного джерела в комітеті, нардепи від "Слуги народу" зараз хочуть домовитися, щоби створити новий, комітетський законопроект.

"Позиція іншої частини депутатів, щоби в документ внести зміни, і Кабмін сам вніс оновлену версію з правками. А не перекладав відповідальність на парламент", — розповів депутат.

Планується, що засідання комітету триватимуть до суботи включно.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк 30 грудня заявив, що на розгляд Верховної Ради законопроект про мобілізацію винесуть лише після обговорення та внесення відповідних змін. У нинішньому вигляді він не має шансів набрати необхідну кількість голосів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.01.2024 20:18