Ярослав Дубневич. Джерело: Верховна Рада України

Заочно заарештованому нардепу Дубневичу відмовилися змінити запобіжний захід

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не змінила запобіжний захід народному депутату Ярославу Дубневичу. Його підозрюють у справі щодо розкрадання газу на 2,1 мільярда гривень.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"29 січня 2024 року Апеляційна палата ВАКС підтримала позицію прокурора САП та відмовила у задоволенні апеляційної скарги сторони захисту на рішення ВАКС від 13.11.2023 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чинному народному депутату України, який обґрунтовано підозрюється в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 мільярда гривень і легалізації незаконно отриманого прибутку ", — йдеться у повідомленні.

Після затримання підозрюваного та доставлення до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя розв’яже питання про застосування цього запобіжного заходу.

Справа Ярослава Дубневича

НАБУ та САП розслідують справу щодо корупційної схеми з розкрадання газу НАК "Нафтогаз України" фірмами-власниками Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, які заснували Богдан і Ярослав Дубневичі.

У НАБУ заявляють, що підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ впродовж 2013-2017 років закуповували у НАК "Нафтогаз" природний газ для виробництва теплової енергії населенню за заниженими цінами. Водночас прибутковість виробництва електрики на ТЕЦ перевищила 60%, хоча Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заклала у тариф всього 3-5%.

Упродовж 2013-2018 років народний депутат організував відмивання частини зароблених коштів на суму понад 450 мільйонів гривень. Для цього він переводив їх на рахунки підконтрольного товариства з обмеженою відповідальністю та компаній-нерезидентів, змішував, маскував і врешті повертав в Україну під виглядом іноземних інвестицій.

Наразі обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровані до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" і "Новояворівська ТЕЦ" вартістю близько 800 мільйонів гривень наклали арешт.

Дубневич є шостим підозрюваним у цій справі. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили ще в січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 мільярда гривень) і в серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 мільйона гривень). Ярославу Дубневичу може загрожувати до 12 років тюрми.

11 жовтня правоохоронці повідомили про підозру депутатові. 27 жовтня Вищий антикорупційний суд виніс ухвалу про здійснення приводу народного депутата Ярослава Дубневича на слухання. Його також оштрафували за попередню неявку. Згодом, 2 листопада Вищий антикорупційний суд оголосив його в міжнародний розшук,

Нагадаємо, в листопаді Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляла, що за народного депутата Ярослава Дубневича внесли заставу 56 мільйонів гривень. Кошти перерахували на підтримку Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.01.2024 13:35