Фото: Офіс президента

Запаси боєприпасів НАТО виснажуються: що пропонує Столтенберг

Країнам, які входять до Північноатлантичного альянсу необхідно підписати більше контрактів з оборонними компаніями, щоб збільшити виробництво боєприпасів. Запаси снарядів країн НАТО закінчуються.

Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю в Осло після дводенної зустрічі міністрів закордонних справ альянсу, пише Bloomberg.

Глава військового блоку закликав країни якнайшвидше витрачати на оборонну галузь менш як 2% ВВП. Також учасники зустрічі обговорили заявку України на вступ до блоку та інші способи забезпечення довгострокової підтримки країни, коли вона відбиває напад Росії.

"Що нам справді потрібно, то це підписання контрактів, тому що тоді промисловість буде готова інвестувати та нарощувати виробництво", — сказав Столтенберг. 

Він додав, що Організація Північноатлантичного договору запросила представників оборонної промисловості приєднатися до зустрічі міністрів оборони у Брюсселі наприкінці цього місяця для полегшення контактів.

Глава НАТО висловив сподівання, що союзники також узгодять план дій оборонної промисловості, коли лідери зберуться у Вільнюсі у липні, в якому буде зазначено, як наростити виробництво та спільні закупівлі, а також як забезпечити сумісність та стандартизацію.

Альянс також погодив нові керівні принципи щодо боєприпасів, що вирішують у бою, включаючи 155-мм артилерійські снаряди, щоб гарантувати, що країни матимуть великі запаси як для продовження підтримки України, так і для власних потреб оборони.

"Досі союзники виснажили запаси, щоб мати можливість підтримувати Україну — це не стійкий шлях, тому нам потрібно наростити виробництво, щоб виконати ці нові й більш амбітні цілі", — додав Столтенберг.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що Швеція вступить до Північноатлантичного альянсу найближчим часом. Росії не вдасться зламати блок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.06.2023 10:59