Фото: ДБР

Заробляв мільйони на ухилянтах: ДБР викрило посадовця Приморського військкомату (фото)

Працівники Державного бюро розслідувань викрили посадовця Приморського районного територіального центру комплектування Одеси, який організував масштабний механізм заробітку на чоловіках, які намагалися уникнути мобілізації.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Згідно з розслідуванням, протиправна схема діяла в Одеському центрі комплектування з липня 2023 року. Тоді начальник відділу несанкціоновано почав втручатися в роботу електронної бази реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" та загалом "відкоригував" дані щодо 138 військовозобов’язаних, фіктивно зробивши їх непридатними для військової служби.

"Така послуга коштувала ухилянтам від 4,5 до 7 тисяч доларів США та надавала змогу фігуранту заробити щонайменше мільйон доларів США", — йдеться у повідомленні ДБР.

Наразі працівники ДБР встановили усіх осіб, які встигли скористались схемою — частина з них встигла виїхати за кордон. При проведенні спільних заходів ДБР зі співробітниками РТЦК та СП, ухилянти, які залишились на території України були доставлені до центру комплектування для оновлення даних та подальшої мобілізації до лав ЗСУ.

Що "світить" зловмиснику

Посадовцю повідомлено про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-комунікаційних систем (ч. 5 ст. 361 КК України), вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу та відсторонення від посади. Санкція статті передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

"Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до оборудки. Проведено 14 обшуків за місцем роботи та проживання фігуранта та учасників схеми. Процесуальні дії продовжуються", — додали в ДБР.

У бюро зазначили, що процесуальне керівництво здійснює Одеська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.

Нагадаємо, радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян повідомляла, що працівники територіального центру комплектування за хабар пропонують громадянам знятися з військового обліку та отримати "білий квиток". Також дуже популярною "послугою" у військкоматах є надання за окрему плату відстрочки від мобілізації та отримання довідки про непридатність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.05.2024 13:40