Фото: прес-служба МЗС

"Заслужив захоплення в серцях українців": Кулеба відреагував на домовленість Шольца з Орбаном

Канцлеру Німеччини Олафу Шольцу на саміті Євросоюзу вдалося вмовити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана не ветувати початок переговорів про вступ України у блок. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив подяку за це главі німецького уряду.

Відповідну заяву Дмитро Кулеба зробив у коментарі Bild.

"Те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив на саміті, щоб усунути загрозу угорського вето, увійде в історію як акт німецького лідерства в інтересах Європи", — сказав очільник українського МЗС.

Кулеба наголосив, що цього тижня глава німецького уряду завоював багато щирого і заслуженого захоплення в серцях українців.

Дипломат також пригадав, що коли в травні минулого року він агітував у Берліні за надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу, його заклики до Німеччини взяти на себе ініціативу в цьому процесі здебільшого залишалися непочутими.

"Німеччина не хоче бути лідером", — говорили мені експерти та політики в Берліні. Я радий, що відтоді німецькі політичні рішення змінилися. Я можу лише сподіватися, що це також означає ширший і незворотний поворот у ставленні Німеччини до лідерства у розв'язанні найскладніших питань", — підкреслив Кулеба.

Глава МЗС запевнив, що в України є достатньо причин бути вдячними Німеччині. Це стосується військової допомоги та фінансової підтримки, але, додав він, політична ясність щодо членства України в Євросоюзі — це, мабуть, "найкращий різдвяний подарунок від Берліна".

"Сірі зони в Європі більше не можливі. Або ви розфарбуєте карту Європи в кольори ЄС, щоб гарантувати безпеку та процвітання для всіх європейців, або Путін розфарбує її кров'ю і принесе ще більше страждань, нестабільності й руйнувань. Я радий, що цього тижня ми всі стали безпечнішими та впевненішими", — додав Кулеба.

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Перед голосуванням за початок переговорів про вступ України в Євросоюз 14 грудня канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував угорському прем'єр-міністру Віктору Орбану випити кави за межами зали. У цей час 26 лідерів ЄС схвалили початок переговорів з Україною.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.12.2023 16:12