Фото: Photothek

Шольц розповів, чи братиме Німеччина участь в коаліції винищувачів для України

Міноборони Німеччини не має у своєму розпорядженні літаків F-16. Саме тому країна не планує брати участі в коаліції винищувачів.

Таку заяву зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю для ntv і RTL.

Канцлер привітав план підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Однак, Німеччина не братиме в цьому участі.

"Перш за все, всі знають, що ми не маємо у своєму розпорядженні таких літаків", — заявив Шольц.

Він також відзначив, що майбутні навчання повинні стати важливим сигналом для Російської Федерації.

Шольц переконаний, що Німеччина сьогодні допомагає Україні іншими важливими постачаннями: танками, боєприпасами та всіма засобами протиповітряної оборони.

"Ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, фінансово, гуманітарно, а також за допомогою зброї", — запевнив Шольц.

Канцлер Німеччини зауважив, що його країна не лише постачає зі своїх запасів, але й забезпечила виробництво запасних частин та інших необхідних товарів, аби продовжувати допомогу Україні протягом тривалого часу.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Нагадаємо, шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія.

Додамо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу. За його словами, американські літаки могли б остаточно покінчити з домінацією РФ у повітрі.

Також 19 травня Джо Байден підтримав тренування українських військових на F-16. Про це він заявив лідерам G7 на саміті у Хіросімі.

Своєю чергою Міноборони повідомило, що українське небо може бути захищене винищувачами F-16 вже цієї осені.

Нагадаємо, раніше неназвані чиновники у французькому президентському палаці заявили, що західні винищувачі не є гарантією успіху у війні з Російською Федерацією. Україні необхідно отримувати увесь спектр зброї.

Відзначимо, президент України Володимир Зеленський на сесії саміту G7 заявив, що отримання Україною винищувачів F-16 буде історичним моментом для Європи та світу. Наша держава виходить на шлях усунення розриву в можливостях.

Вже 21 травня стало відомо, що Канада готова розпочати навчання українських пілотів на сучасних літаках. Таким чином союзники нашої держави посилюють підтримку України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.05.2023 10:57