Павло Дуров. Фото: росЗМІ

Засновнику Telegram Дурову висунули звинувачення та заборонили покидати Францію, — Le Figaro

У Парижі суд взяв під варту засновника месенджера Telegram Павла Дурова та заборонив йому покидати Францію.

Про це повідомляє Le Figaro.

За даними видання, під час засідання Дурову було висунуто обвинувачення, а також взято під судовий нагляд. 

Водночас Дуров може вийти з-під варти внісши заставу у розмірі п'ять мільйонів євро. Якщо заставу буде внесено і Дуров опиниться на волі, він буде зобов'язаний з’являтися у поліцейський відділок двічі на тиждень, а також не залишати територію Франції.

Що відомо про затримання Павла Дурова у Франції

Засновника та генерального директора Telegram Павла Дурова затримали у суботу ввечері, 24 серпня, в аеропорту Ле-Бурже в передмісті Парижа. Тоді його досудове ув'язнення фактично не викликало жодних сумнівів.

Слідчий суддя Парижа, відповідальний за це судове розслідування, продовжив його поліцейське утримання під вартою в неділю ввечері. Затримання Дурова можливе максимум 96 годин. Після закінчення цього терміну він може бути звільнений або постати перед цим суддею для висунення обвинувачення.

Дурова звинувачують в тому, що він не вжив заходів проти злочинного використання його месенджера підписниками, зокрема, через відсутність модерації та співпраці зі слідством. Французькі слідчі були здивовані тим, що Дуров, знаючи, що його розшукують у Франції, все одно вирішив приїхати до Парижа.

Французькі слідчі вважають, що відсутність модерації у Telegram, відмова від співпраці з правоохоронними органами, а також пропоновані месенджером інструменти, такі як одноразовий номер, криптовалюти тощо, роблять Дурова співучасником наркоторгівлі, злочинів на ґрунті педофілії та шахрайства.

Нагадаємо, в Україні не перший місяць обговорюється ідея обмеження роботи месенджера Telegram. Зокрема, у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони вважають, що Telegram є проблемою для національної безпеки. Водночас у СБУ вказували. що месенджер співпрацює з Роскомнаглядом і виконує прохання російської влади блокувати деякі канали.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.08.2024 23:44