Фото: Telegram-канал окремого батальйону "Вовки Да Вінчі"

"Завжди був прикладом сміливості": бійці "Вовки Да Вінчі" вшанували пам'ять Дмитра Коцюбайла

У четвер, 7 березня, бійці батальйону "Вовки Да Вінчі" вшанували пам'ять загиблого Героя України Дмитра Коцюбайла із позивним "Да Вінчі", який рівно рік тому віддав своє життя за Незалежність нашої держави.

У власному Telegram-каналі воїни окремого батальйону "Вовки да Вінчі" розповіли, Дмитро Коцюбайло став першим добровольцем, який отримав звання Героя України прижиттєво.

"Із 2014 року Да Вінчі стояв на захисті незалежності України, брав участь у боях у найгарячіших точках фронту на Донеччині та Луганщині", — наголосили у батальйоні.

За словами військовослужбовців, вся молодість Да Вінчі пройшла на барикадах та в окопах. До того ж він завжди першим йшов у бій.

"У боротьбі за Україну, гідність, свободу. Він завжди першим ішов у бій. Завжди цінував життя побратимів. Завжди був прикладом сміливості та вів за собою людей. Його авторитет був беззаперечним... Да Вінчі не лишив по собі дітей, але його дітище та спадок — підрозділ "Вовки Да Вінчі", який він виховав та зростив. Ми, його брати по зброї, гордо носимо його імʼя та щодня продовжуємо його справу. Аж до перемоги", —  зауважили бійці.

Також пам’ять легендарно бійця вшанували і у Верховній Раді України.

"Вічна шана борцю за незалежність України, борцю за свободу України, борцю за Перемогу України. Вічна шана українським воїнам", — йдеться у дописі ВР.

У парламенті також зазначили, що із початком повномасштабного вторгнення РФ бойова група "Вовки Да Вінчі" стала батальйоном, що офіційно вступив до лав ЗСУ. Так, "Вовки Да Вінчі" брали участь у боях на Донеччині: у Соледарі, Берестовому, Серебрянці, Володимирівці та Бахмуті; на Луганщині — у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Білогорівці й Кремінній, а також у звільненні Харківщини: Балаклії, Ізюма та Куп’янська.

"За свою свободу треба боротися. Якщо не хочеш бути в ярмі чи стати рабом, то треба боротися", — процитували Дмитра Коцюбайла у ВР.

Зауважимо, на початку березня Київська міська рада надала дозвіл на відведення в постійне користування земельної ділянки під сквер імені Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі". Зокрема, йдеться про ділянку на вулиці Миколи Гайцана, 12/14 у Печерському районі. Її площа орієнтовно становить 0,17 га.

Нагадаємо, про смерть 27-річного Дмитра, командира батальйону "Вовки Да Вінчі", стало відомо 7 березня 2023 року. Герой України отримав смертельне поранення у боях під Бахмутом. У загиблого залишилися наречена, брат, чотири сестри, мати й бабуся. 9 березня із Да Вінчі попрощалися в селі Бовшів на Івано-Франківщині. 10 березня його провели в останню путь в Михайлівському соборі у Києві. Церемонію відвідали прем'єрка Фінляндії Санна Марін та президент Володимир Зеленський. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.03.2024 11:24