Збитий Boeing MH17: суд в Нідерландах почався

09 БЕРЕЗНЯ 2020 21:18

Розгляд справи про катастрофу малайзійського «Боїнга», який вилетів з амстердамського аеропорту, майже 5 років тому в Куала-Лумпур. Були зачитані імена 298 пасажирів і членів екіпажу збитого над Донбасом авіалайнера. Більшість з них були громадянами Нідерландів. Всього в списку загиблих люди 10 національностей.

Адвокат, який представляє сім'ї жертв, ледь стримував сльози:

«Я на цій роботі 32 роки, - сказав Петер Лангстрат. - Але мені потрібно якийсь зусилля, щоб контролювати емоції, якщо чесно».

Як і очікувалося, четверо підозрюваних - троє росіян і один громадянин України - не з'явилися в суд.

За даними слідства, «Боїнг» був збитий ракетою комплексу «Бук», який прибув з Росії, а потім повернувся назад. Сторона звинувачення заявила також, що в Україну в 2014 році були відправлені щонайменше дві такі зенітно-ракетні установки.

Рідні та близькі загиблих домагаються всієї правди:

«Початок цього процесу дуже важливий для всіх родичів, - сказав Антон Котте. - Ми хочемо, щоб справедливість восторжествувала, хочемо знати всі деталі того, як був збитий рейс MH17».

«Сподіваюся, у судді так багато доказів, що він може прийти тільки до одного висновку: винні», - сказав Піт Плог.

Прокурори заявили, що російський «Бук» виявився на території України незаконно, а отже і катастрофа авіалайнера є наслідком злочинного діяння. Вони також сказали, що суд не буде розглядати питання про те, чи повинна була Україна закривати свій повітряний простір.

«Якою би не була відповідь на це питання - це не звільняє від відповідальності винних у пуску ракети по цивільному літаку», - заявили прокурори.

Кореспондент Euro News Ана Лазаро передає:

«Суддя пояснив, що судити будуть тільки чотирьох чоловіків. До завдань цього процесу не входить встановлення причетності до трагедії Росії. Але якщо звинувачення будуть, нарешті, пред'явлені, це поставить Москву в політично скрутне становище у зв'язку з її роллю в донбаському конфлікті».

Світ, 09.03.2020 21:18