Фото: сайт Офісу президента

Зеленський підписав закон про оподаткування банків: скільки коштів отримає держава

У середу, 6 грудня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про додаткове тимчасове оподаткування банків. Це додатково принесе бюджету країни майже 25 мільярдів гривень.

Про це у картці законопроекту, опублікованій на сайті Верховної Ради.

Скільки доведеться платити банкам

  • оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%;
  • починаючи з 2024 року базова ставка податку на прибуток для банків становитиме 25%.

Скільки коштів отримає держава

Законопроект дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету для фінансування воєнних витрат.

За розрахунком Міністерства фінансів, це принесе бюджету тільки за 2023 рік 24−25 мільярдів гривень, далі очікується по 6−7 мільярдів гривень.

Варто додати, що ухвалення цього закону — це одна з вимог Міжнародного валютного фонду, від якого уряд України очікує у 2024 році траншів на 5,4 мільярда доларів. 

Додаткове оподаткування банків: що відомо

У вересні в парламенті було зареєстровано законопроект про тимчасове оподаткування надприбутків банків, що може додатково принести до бюджету 10 мільярдів гривень.

За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, додаткове оподаткування неодноразово використовувалося у світі, коли одна галузь отримувала надприбутки не шляхом додаткових інвестицій або розширення виробництва, а внаслідок певних тимчасових економічних умов, так званої "економічної ренти", і екстра податки мають на меті збалансувати таку ситуацію.

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада України відправила на повторне друге читання законопроект №10037 про вилучення з місцевих бюджетів надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.12.2023 14:33