Фото: Офіс президента

Зеленський підписав закон щодо дозволу іноземцям служити на офіцерських посадах у ЗСУ

Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким, іноземці та особи без громадянства можуть проходити службу у Збройних силах України за контрактом на офіцерських посадах.

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

Зазначається, що закон №12023 про внесення змін до деяких законів стосовно порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями й особами без громадянства у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту та Нацгвардії було направлено на підпис президента ще 15 жовтня.

На підписання документа гаранту знадобилося 10 днів, адже закон було повернуто до парламенту із підписом президента лише 25 жовтня.

Згідно з пояснювальною запискою, документ дає дозвіл іноземцям і людям без громадянства підписувати контракти зі Збройними силами України, Державною спецслужбою транспорту і Національною гвардією. До того ж вони зможуть обіймати офіцерські посади.

Крім того, пропонується створити Центр рекрутингу іноземців. Там буде відбуватися перевірка кожного охочого служити у ЗСУ, зокрема встановлюватиметься:

  • чи законно людина перебуває на території України;
  • чи притягали її до адміністративної чи кримінальної відповідальності за законами України;
  • чи повʼязана вона з розвідувально-підривною діяльністю іноземних держав проти України;
  • а також інші обставини, що можуть перешкоджати прийняттю такої людини на військову службу за контрактом.

"Реалізація проекту Закону України унормує питання можливості проходження іноземцями та особам без громадянства військової служби на посадах офіцерського складу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України", — йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, що 1 жовтня український уряд вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану. Йдеться про засоби Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, тобто портал "Дія".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.10.2024 21:37