Фото: Вікіпедія

Зеленський після розмови зі Сі Цзіньпіном призначив посла у Китаї

У середу, 26 квітня, президент Володимир Зеленський після переговорів із лідером КНР Сі Цзіньпіном призначив нового посла України у Китаї. Ним став Павло Рябікін.

Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

"Призначити Рябікіна Павла Борисовича надзвичайним та повноважним послом України у Китайській Народній Республіці", — йдеться у документі.

Зауважимо, 14 лютого 2021 року в китайському Чжанцзякоу помер від серцевого нападу Надзвичайний і Повноважний посол України в КНР Сергій Камишев. Він пропрацював на посаді майже рік. Хоча це був час загострення глобальної пандемії, проте саме в цей період Україна і Китай досить успішно взаємодіяли. Яскравим прикладом того є "повітряний міст": Київ надав свій парк найбільших транспортних літаків, включно з унікальним АН-225 "Мрія", для перевезення вакцин і медичних вантажів із Китаю по всьому світу. Варто зазначити, що один рейс "Мрії" закривав потреби в протиепідеміологічних засобах для маленької європейської країни.

Хто такий Павло Рябкін

За президента Віктора Ющенка був заступником міністра транспорту і надзвичайним і повноважним послом України в Данії. У 2014—2015 роках працював заступником голови Київської міськдержадміністрації Віталія Кличка. З 2017 до листопада 2020 керував державним аеропортом "Бориспіль". 18 листопада 2020 року Кабінет міністрів призначив Павла Рябікіна головою Державної митної служби.

4 листопада 2021 року Павла Рябікіна призначили на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. На цій посаді він пропрацював майже два роки. 20 березня Верховна Рада проголосувала за звільнення Рябікіна.

Нагадаємо, 26 квітня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. Це сталось уперше з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

За результатами перемовин стало відомо, що Китай направить в Україну спеціального представника з євразійських справ "для поглибленого спілкування щодо політичного врегулювання української кризи".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.04.2023 15:48