Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський показав декларацію за 2023 рік: скільки заробляє президент

Президент України Володимир Зеленський показав декларацію за 2023 рік. Доходи сім'ї глави держави склали 12,4 мільйона гривень.

Про це йдеться на сайті президента України. Доходи родини Зеленського у 2023 році переважно складалися із зарплати, відсотків банку та доходу від надання нерухомості в оренду. Загалом ця сума становила 4 967 036 гривень.

Згідно з декларацією, доходи глави держави та членів його родини становили 12 423 008 гривень, у тому числі дохід від продажу облігацій внутрішніх державних позик України (ОВДП) — 7 455 972 гривні. Збільшення доходів у порівнянні з минулим роком відбулося у зв’язку з відновленням орендних платежів. 

Також повідомляється, що залишок грошових коштів родини глави держави на кінець минулого року зменшився майже на 2 800 000 гривень.

"Інших суттєвих змін у 2023 році щодо активів, нерухомого майна, транспортних засобів тощо не відбулося", — йдеться у повідомленні.

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів.

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня 2023 року глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 20 вересня парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій.

Нагадаємо, раніше голова Офісу президента Андрій Єрмак оприлюднив декларації про доходи та свій майновий стан у 2022 році. Зокрема у нього є непогашений кредит 2006 року у "Сенс Банку", розмір якого на кінець звітного року становив 1 008 306 гривень.

Також міністр оборони України Рустем Умєров оприлюднив декларацію про майно і доходи за 2023 рік. У документі наголошується, що його дохід минулого року склав п'ять мільйонів гривень. Більшу частину прибутку він отримав від відчуження цінних паперів і корпоративних прав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.03.2024 20:57