Фото: Офіс президента України

Зеленський пояснив, чого Україні не вистачає для контрнаступу

Україна на сьогодні не має снарядів для контрнаступу, а лише для захисту. Зброї вистачає для здійснення ударів по літаках, складах та базах ворога.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю в ефірі телемарафону у суботу, 6 квітня.

"Для контрнаступальних дій у нас снарядів немає. Для захисту є кілька ініціатив, які почали працювати, і до нас надходить зброя. Для того, щоб сьогодні захищати так, як ми захищаємо — по-чесному, в усіх бригадах, на найнапруженіших напрямках — все сьогодні, слава Богу, все чесно розподіляється", — розповів президент.

За словами Зеленського, снарядів не вистачає також для відбиття контрнаступальних дій РФ.

"Що стосується зриву їхніх дій в тому чи іншому напрямку, працювати по їхніх військових аеродромах, працювати по їхніх літаках, які б’ють по нас ракетами, і по їхніх гелікоптерах, складах чи базах — для цього є снаряди далекобійні та зброя. Цього нам не вистачає — домовленості є", — сказав Зеленський.

Він зауважив, що, якщо на початку повномасштабного вторгнення РФ Україна розраховувала на міжнародну допомогу, то сьогодні — на власні контракти.

"Ми окремо почали працювати з багатьма країнами, не чекаючи допомоги за гроші — через різні напрямки, різні домовленості. Відкриті, закриті, різні. І в нас пішло постачання деякої зброї — і артилерії, і протиповітряної оборони. Начебто всі нас люблять, але гроші є гроші", — сказав президент.

Також він прокоментував затримку голосування за допомогу Україні у Конгресі США, заявивши, що вона є критичною, але стала внутрішньополітичним питанням.

"Без фінансової допомоги США Україна не зможе отримати необхідний об’єм дефіцитної зброї. Україна зможе отримувати лише те, про що є паралельні домовленості з партнерами. Американська допомога критична в будь-якому випадку. Я вважаю, що ми зможемо отримати позитивне голосування Конгресу США. На жаль, питання війни Росії проти України стало внутрішньополітичним питанням США, хоча це безпека всього світу. Я не розумію такий дитячий підхід. Але це є вибори, виборчий процес. Сподіваюсь, розум переможе", — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов у лютому розповідав, що росіяни отримали доступ до таємних планів України щодо контрнаступу влітку 2023 року. За його словами, це стало серйозною проблемою для українських сил, тому зараз вживаються заходи, щоби таке більше не повторилося.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.04.2024 04:28