Фото: Офіс президента

Зеленський пояснив, коли мають початися переговори про членство України в ЄС

Минув рік з того моменту, як Україна подала заявку на вступ до ЄС. Відтак, цього року слід починати переговори про членство у блоці.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Україна завжди була Європою, Україна завжди буде Європою. Ми це вже гарантували. Рік тому, на п'ятий день повномасштабної війни Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу і отримала статус кандидата. Цього року час прийняти рішення щодо початку переговорів про членство", — написав він.

За словами українського гаранта, саме Україна об'єднала ЄС, як ніколи. Саме наша держава захищає європейські цінності для наступних поколінь.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7. 7. Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, 3 лютого президент Євроради Шарль Мішель заявив, що Україна може стати членом Євросоюзу в найближчі два роки. Цей процес може бути прискорений, якщо будуть реалізовані всі необхідні реформи. Також Європейська комісія опублікує письмовий звіт щодо виконання Україною рекомендацій для вступу в Європейський Союз восени цього року. Водночас усне оновлення буде весною.

11 лютого Зеленський заявляв, що Україна зможе стати повноцінним членом Європейського Союзу через два роки. А от до НАТО наша країна зможе доєднатися вже після перемоги над російськими загарбниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.02.2023 11:36