Фото: Офіс президента

Зеленський про відновлення запасів ядерки: "Ми не будуємо ядерну зброю"

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не будує ядерної зброї на території держави і не збирається цього робити.

Таку заяву український лідер зробив під час спільної прес-конференції із генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Марком Рютте.

"Ми ніколи не говорили про те, що готуємося створити ядерну зброю. Я сказав, що коли був підписаний "Будапештський меморандум", високоповажними країнами ядерного клубу було прописано, що Україна віддає ядерну зброю і, від цих високоповажних країн, включаючи тоді Росію, Китай та США, буде мати гарантії безпеки", — наголосив Зеленський.

Як зазначив гарант, згідно з умовами меморандуму, партнери нашої держави повинні були забезпечити безпеку України. Проте після того, як кремлівський диктатор Володимир Путін почав окупацію українських територій, жодна з країн, яка поставила підпис у "Будапештському меморандумі" не надали цих гарантій. Відтак, цей документ, за словами Зеленського, не є "справжньою парасолькою".

"Тому у нас немає альтернативи крім НАТО. Це наш сигнал. Але ми не будуємо ядерну зброю", — резюмував гарант.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив у розмові із кандидатом в очільники Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом, що на сьогодні Україна потребує або членства в Північноатлантичному альянсі, або володіння ядерною зброєю для ефективного захисту від російської агресії.

Згодом у виданні Bild заявили, що експерт видання аналізу відкритих даних Юліан Рьопке здійснив візит до України, під час якого поспілкувався із українськими політиками та держслужбовцями. Відтак, чиновники розповіли фахівцю Bild, що Україна збирається відновити свої запаси ядерки.

Водночас радник президента з питань комунікацій Дмитро Литвин спростував заявив видання Bild та назвав їх "дурницями"

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.10.2024 20:06