Фото: Офіс президента

Зеленський провів телефонну розмову із Шольцом: обговорили розвиток оборонної співпраці

У четвер, 14 березня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Лідери держав обговорили подальшу політичну, економічну та оборонну співпрацю.

Про це лідер української держави написав у своєму Telegram.

"Провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом", — зазначив він.

Зеленський подякував очільнику німецького уряду та народу Німеччини за тривалу всебічну підтримку України, яка була зафіксована у двосторонній безпековій угоді. Сторони обговорили подальшу співпрацю.

Гарант привітав затвердження з боку Європейської комісії проекту переговорних рамок про вступ України до Європейського Союзу.

"Україна завершила виконання всіх чотирьох законодавчих кроків, визначених Європейською комісією в Пакеті щодо розширення, що є підставою для схвалення переговорної рамки. Тепер — крок за державами-членами. Якнайшвидша реакція партнерів продемонструє відданість курсу на вступ України до ЄС", — підкреслив президент.

Лідери держав обговорили розвиток оборонної співпраці як на рівні держав, так і на рівні підприємств ОПК. Окрему увагу приділили питанню локалізації оборонного виробництва в Україні.

Зеленський також озвучив пріоритетні потреби українських захисників у бронетехніці, артилерії та ППО. Він подякував за приєднання Німеччини до зусиль Чехії щодо закупівлі артилерійських снарядів для нашої країни.

"Ми знаємо, що є подібні ініціативи й від інших наших партнерів. Вони повинні отримати таку ж увагу та фінансування. Це сильно допоможе нам захищати нашу державу", — наголосив гарант.

Президент України та канцлер Німеччини також обмінялися думками щодо результатів конференції з підтримки України в Парижі 26 лютого та скоординували позиції напередодні зустрічі лідерів Веймарського трикутника. Лідери також обговорили організацію Конференції з відновлення України (URC-2024), яка відбудеться в Берліні у червні.

Володимир Зеленський відзначив участь представника Німеччини в зусиллях із підготовки Глобального саміту миру.

Нагадаємо, канцлер Федеративної Республіки Німеччина Олаф Шольц вкотре повторив, що не підтримує передачу Україні далекобійних ракет Taurus. Таку заяву він зробив 13 березня, під час "години запитань і відповідей" у Бундестазі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.03.2024 17:45