Фото: Офіс президента

Зеленський у річницю катастрофи МН17: Держава-терорист відповість за всі злочини

У понеділок, 17 липня, Україна вшановує пам'ять жертв збитого у 2014 році над Донбасом російськими окупантами "Боїнга" рейсу МН17. Президент Володимир Зеленський заявив, що держава-агресор відповість за всі скоєні злочини.

Про це він написав у Twitter.

"Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв рейсу MH17. Наші думки й серця разом із родинами та близькими кожного і кожної з 298 загиблих. Ця трагедія, спричинена агресором, ніколи не буде забута. Держава-окупант, держава-терорист відповість повною мірою за всі злочини, скоєні в Україні", — зазначив глава держави.

Крім того, про трагедію MH17 згадав і глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, Росія роками бреше про катастрофу, бо хоче уникнути відповідальності за злочин.

"Росія збила MH17 9 років тому, вбивши всіх 298 людей на борту. Вона роками брехала про трагедію, намагаючись уникнути відповідальності, поки голландський суд не встановив правду. Ми сумуємо за жертвами MH17 і повторюємо: відповідальність за російські злочини неминуча", — написав він у Twitter.

Катастрофа MH17

Літак Boeing 777 Малазійських авіаліній, який виконував рейс МН17 з Амстердама в місто Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року неподалік Торезу Донецької області. Тоді загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Серед загиблих було 80 дітей.

Міжнародне розслідування встановило, що літак збито зенітним ракетним комплексом "Бук" російського виробництва. Незалежні дослідники стверджували, що ЗРК "Бук" належав 53-й зенітній ракетній бригаді з Курська (РФ), а 24 травня 2018 року влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Росію в катастрофі літака.

Окружний суд Гааги у листопаді минулого року засудив до довічного ув'язнення громадянина Росії Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка за їхню участь у смертельній катастрофі Boeing-777 над Україною у 2014 році.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Нагадаємо, раніше представниця спільної слідчої групи у справі МН17 від Нідерландів Дігна ван Бутцелар заявляла, що російський диктатор Володимир Путін не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за збиття літака авіарейсу МН17. Він користується імунітетом поки перебуває на посаді президента РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.07.2023 19:47