Фото: Telegram-канал Андрія Єрмака

Зеленський у США зустрівся з Кіссінджером, який був проти України в НАТО, але змінив думку

Під час візиту до Сполучених Штатів Америки президент України Володимир Зеленський зустрівся з дипломатом, науковцем та політиком Генрі Кіссінджером, який раніше був проти членства нашої держави в НАТО. Тепер Кіссінджер підтримує членство України в Альянсі.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram.

Єрмак зазначив, що також брав участь у зустрічі. За його словами, у Кіссінджера є багато влучних цитат, які характеризують сучасний стан справ у війні з Росією. Глава ОП додав, що Кіссінджер зараз є одним з лобістів України в НАТО.

"До цієї війни я був проти членства України в НАТО, бо побоювався, що це розпочне саме той процес, який ми бачимо зараз. Тепер, коли процес вийшов на такий рівень, ідея нейтральної України в таких умовах уже не має сенсу", — цитує Єрмак Кіссінджера.

Що відомо про Генрі Кіссінджера

У 70-х роках ХХ сторіччя Кіссінджер був державним секретарем США і радником з національної безпеки. За його участі "холодна війна" США з СРСР набула пом'якшення, що отримало назву "Розрядка". Лауреат Нобелівської премії миру у 1973 році у зв'язку з перемир'ям у В'єтнамі".

Позиція Кіссінджера щодо України

Генрі Кіссінджер у 2008 році виступав проти входження України в НАТО, а у 2015 році критикував санкції щодо Росії та виправдовував окупацію Криму.

У травні торік під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Кіссінджер заявив, що Україна має віддати частину своєї території Росії, щоби покласти край війні. Тоді Зеленський відповів на це: "Таке враження, що в пана Кіссінджера на календарі не 2022 рік, а 1938-й, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені".

У липні 2022 року Кіссінджер уже закликав під час можливих майбутніх переговорів з Москвою не поступатися територіями України, захопленими під час російського вторгнення, а в січні 2023 підтримав вступ України до НАТО.

Нагадаємо, у травні Кіссінджер заявляв, що війна в Україні може наблизитися до переломного моменту вже цього року. Реальні переговори він прогнозує восени-взимку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.09.2023 03:27