Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський відмовився приймати генсека ООН у Києві через його участь у саміті БРІКС, — AFP

Президент Володимир Зеленський відхилив візит генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреша до Києва. Відповідне рішення може бути пов'язане з візитом посадовця до Росії на саміт БРІКС.

Про це повідомляє AFP News Agency, посилаючись на джерела в Офісі президента України. Ймовірно, що Гутерреш планував відвідати українську столицю на зворотному шляху з російської Казані, де учора завершився саміт БРІКС.

Скасований візит Антоніу Гутерреша до Києва

Джерело: AFP News Agency

Раніше, а саме 23 жовтня, Гутерреш прибув до російської Казані для участі у саміті БРІКС, де провів зустріч з російським диктатором Володимиром Путіним. У Казані росіяни зустрічали Гутерреша "хлібом і сіллю". Зокрема, у мережі з'явилося фото, як генсек ООН радо куштує російський коровай.

Зауважимо, що БРІКС — міждержавне об'єднання, створене у 2006 році. Російська Федерація з 1 січня обіймає посаду голови організації. Крім країни-агресорки, а також Бразилії, Індії, Китаю та ПАР, з початку 2024 року до БРІКС приєдналися Єгипет, Ефіопія, Іран, ОАЕ та Саудівська Аравія.

Реакція МЗС України на візит Гутерреша до РФ

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило поїздку генсека ООН до країни-агресорки та наголосило, що цей крок шкодить репутації організації.

"Генеральний секретар ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії. Натомість він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН", — йдеться у повідомленні.

Виправдання ООН

Заступник речника генсека ООН Фархан Гак, щоб виправдати візит Гутерреша, заявив, що поїздка — є "стандартною практикою". При цьому його позиція стосовно російської війни проти України залишається незмінною.

"Генеральний секретар бере участь у саміті БРІКС, як він це робив раніше в Південній Африці, оскільки це є стандартною практикою для участі в засіданнях організацій з великою кількістю важливих держав-членів, таких як G7 та G20", — сказав Гак.

Заступник речника генсека додав, що "ця зустріч має велике значення для роботи ООН з країнами БРІКС, що представляють близько половини населення земної кулі". Водночас він зауважив, що Гутерреш "з нетерпінням чекає на зустріч із президентом Володимиром Зеленським у зручний для обох сторін час, як про це домовлялися у вересні".

"Що стосується вашого запитання про зустріч з Путіним, то генеральний секретар підтвердить свою добре відому позицію стосовно війни в Україні та умов справедливого миру, заснованого на Статуті ООН, міжнародному праві та резолюціях ООН", — заявив заступник речника.

Нагадаємо, напередодні аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що Кремль намагається подати саміт БРІКС у Казані, Республіка Татарстан, як свідчення широкої міжнародної підтримки Росії, особливо для внутрішньої аудиторії. Проте російському диктатору Володимиру Путіну не вдалось досягнути своїх цілей за підсумками цього саміту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.10.2024 15:10