Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Зеленський заявив про плани збудувати 1 гігават генерації цього року

Внаслідок ракетних та дронових атак російських окупантів на енергетичну систему України було знищено 80% теплової генерації та третина гідрогенерації. Україна має наростити потужність газової генерації електроенергії. 

Про це на церемонії відкриття Ukraine Recovery Conference 2024, яка відбулася у столиці Німеччини Берліні, заявив президент України Володимир Зеленський. 

У своєму виступі президент наголошував на тому, що російський диктатор Володимир Путін намагається ударами по Україні відточити навички знищення енергооб’єктів. Йдеться про завдання ударів як по звичайних теплових електростанціях, так і про удари по дамбах, а також про газові сховища та інтерконектори, які поєднують українську енергосистему з європейською.

"Тому відбудоване зараз в Україні, відремонтоване, захищене буде слугувати і Європі як основа протягом наступних десятиліть, а також буде доказом того, що арсенал Росії не збереже таку зброю як блекаут", — додав Зеленський.

Гарант наголосив, що Україна має всі природні основи для сучасної енергетики, проте за відсутності фінансової допомоги від партнерів реалізація таких проектів неможлива. Зеленський наголосив, що йдеться не про гранти, а про високодохідні інвестиції для європейських компаній, про великий ринок для західного обладнання та про кредитні програми для інституцій Європейського Союзу.

Також Зеленський додав, що має сподівання стосовно газової генерації електроенергії, та зазначив, що вже цього року Україна може отримати перший гігават енергії, яка буде добута в такий спосіб. 

Він наголосив, що ще один елемент української енергетики — це високоефективна децентралізована маневрова газова генерація, яка здатна розв'язати питання дефіциту енергії, яке є в країні наразі. За словами президента, газова генерація у майбутньому буде переведена на водень і балансуватиме нову зелену енергетику.

"Саме у цій галузі європейські, зокрема, німецькі, компанії є технологічними лідерами. Саме у цій галузі у нас є чіткий план як збудувати до одного гігавата потужності вже цьогоріч. І ще 4 гігавати протягом наступних років", — додав він.

Нагадаємо, 11 червня Володимир Зеленський на конференції з відновлення України заявив, що наразі нашій країні необхідно сім установок протиповітряної оборони Patriot, щоб закрити основні міста в найближчому майбутньому. Очільник держави зауважив, що Росію потрібно позбавити можливості тероризувати Україну, адже без цього "в Путіна не буде справжнього інтересу шукати чесний мир і буде незмінною його ілюзія, що Україну можна стерти, розбивши бомбами й ракетами все".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.06.2024 15:57