Гергей Гуйяш. Джерело: росЗМІ

"Жодної копійки Україні": в Угорщині озвучили новий скандальний ультиматум

Очільник адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що Україна не отримає жодної копійки грошей з бюджету Євросоюзу, поки повне фінансування не отримає сама Угорщина.

Про це він сказав на урядовому брифінгу.

"Для зміни бюджету Євросоюзу потрібна одностайна підтримка всіх її членів. Країна, яка не входить до ЄС, не отримає жодної копійки, поки країна, яка входить до Євросоюзу, не отримає все, що їй належить, згідно із законом", — цитують заяву угорського чиновника російські ЗМІ.

Річ у тому, що для фінансової допомоги Україні потрібна згода всіх країн-членів ЄС, тому угорська влада фактично загрожує всьому Євросоюзу. Угорщині заморожують виплати через порушення демократичних принципів, корупцію, порушення прав людини в країні. Таким чином, Євросоюз намагається змусити угорську владу повернутися до демократичних принципів.

У грудні 2022 року низка країн Євросоюзу наполягала на тому, щоби заблокувати виплати Угорщини. Йдеться про 6,3 мільярда євро. Причиною такого рішення є порушення демократичних стандартів у країні. Раніше Угорщина отримувала кошти від ЄС у відповідь на розблокування важливих рішень, серед яких санкції проти РФ, фінансова підтримка України.

У Європейському Союзі кожна країна-член має право вето. Це призвело до того, що проросійська позиція угорської влади спричиняла затримки щодо прийняття пакетів санкцій проти Росії.

Позиція Угорщини щодо війни в Україні

Угорські урядовці нерідко виступають з антиукраїнськими заявами. Зокрема, прем'єр-міністр країни Віктор Орбан закликав Україну до припинення війни шляхом переговорів із Росією й запевняв, що "ситуацію можна виправити лише шляхом дипломатії". Також Орбан пропонував країнам Заходу укласти угоду із диктатором Володимиром Путіним, яка не передбачатиме повернення Криму Україні та членства Києва в Північноатлантичному альянсі.

Крім цього, Віктор Орбан вимагав від України звіту щодо використання коштів, які раніше надав Європейський Союз. Він також виступив проти плану Єврокомісії щодо надання нашій державі більшої фінансової підтримки. На думку Орбана, Угорщина та Європейський Союз платять "значну ціну" за підтримку України. Він вважає, що першою помилкою Європи було глобалізувати цю війну. До того ж, за його словами, Європа змушена фінансувати багато українських потреб. На переконання глави угорського уряду, без підтримки партнерів війна одразу закінчиться, адже Україна "не існує економічно".

Угорщина від початку повномасштабної війни з РФ не надала Україні військової допомоги, а також блокує санкції Європейського союзу проти Росії. Крім того, Будапешт продовжує торгувати з РФ, а представники угорської влади відвідують Москву.

Нагадаємо, що 25 вересня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висунув умови Україні щодо членства в НАТО. Він заявив, що його країна не підтримуватиме нашу державу у жодному питанні, поки вона не відновить "права" етнічних угорців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 10:52