Фото: сторінка Віктора Орбана у соцмережі Х (Twitter)

Членство України в НАТО: Угорщина знову висунула умови

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висунув умови Україні щодо членства в НАТО. Він заявив, що його країна не підтримуватиме нашу державу у жодному питанні, поки вона не відновить "права" етнічних угорців.

Про це він заявив під час виступу у парламенті, повідомляє Magyar Nemzet.

За його словами, Угорщина вступила в конфлікт з Україною через те, що нібито обмежено права приблизно 150 000 етнічних угорців на використання своєї рідної мови, особливо у сфері освіти. Він додав, що українці роками "знущаються над угорськими школами" на Закарпатті.

"Угорщина не підтримає членство України в НАТО, поки не буде відновлено попередні закони", — додав він.

Орбан також заявив, що членство України в НАТО означатиме нову війну в Європі.

"Ми побачили, що якщо Україна не відмовиться від наміру вступити до НАТО, то це лише питання часу, коли нам доведеться рахуватися з новим конфліктом, який також поставить під загрозу постачання енергоносіїв з Росії, тому ми підняли наші відносини з Центральною Азією на дружній рівень, щоб російсько-українська війна і терористична атака на "Північний потік" не стали для нас нездоланним завданням в енергозабезпеченні країни", — наголосив прем'єр-міністр Угорщини.

Позиція Угорщини щодо війни в Україні

Угорський прем'єр нерідко виступає з антиукраїнськими заявами. Він закликав Україну до припинення війни шляхом переговорів із Росією й запевняв, що "ситуацію можна виправити лише шляхом дипломатії". Також Орбан пропонував країнам Заходу укласти угоду із диктатором Володимиром Путіним, яка не передбачатиме повернення Криму Україні та членства Києва в Північноатлантичному альянсі.

Крім цього, Віктор Орбан вимагав від України звіту щодо використання коштів, які раніше надав Європейський Союз. Він також виступив проти плану Єврокомісії щодо надання нашій державі більшої фінансової підтримки. На думку Орбана, Угорщина та Європейський Союз платять "значну ціну" за підтримку України. Він вважає, що першою помилкою Європи було глобалізувати цю війну. До того ж, за його словами, Європа змушена фінансувати багато українських потреб. На переконання глави угорського уряду, без підтримки партнерів війна одразу закінчиться, адже Україна "не існує економічно".

Угорщина від початку повномасштабної війни з РФ не надала Україні військової допомоги, а також блокує санкції Європейського союзу проти Росії. Крім того, Будапешт продовжує торгувати з РФ, а представники угорської влади відвідують Москву.

Нагадаємо, раніше Орбан заявляв, що частина Закарпаття є давньою угорською землею. Крім того, він висловив сумніви в неминучій поразці Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 25.09.2023 17:29