Фото ілюстративне. Джерело: СБУ

Жорстоко били, проколювали губи, спилювали зуби: СБУ повідомила про підозру нелюду, який катував українців

Служба безпеки України повідомила про підозру полковнику ФСБ Максиму Живилу. Під час окупації Харківщини він катував людей і "дахував" мародерів.

Про це повідомила Служба безпеки України, яка встановила його особу. Співробітник ФСБ Росії причетний до воєнних злочинів проти цивільного населення у період окупації Харківщини.

"Мова йде про полковника Максима Живило — співробітника дев’ятого управління департаменту оперативної інформації п'ятої служби центрального апарату ФСБ", — йдеться в повідомленні.

У СБУ розповіли, що на початку повномасштабного вторгнення Росії його призначили старшим групи, яка займалася придушенням руху опору на тимчасово окупованій частині території регіону. Перебуваючи у захопленому на той час Чугуївському районі, підрозділ ФСБ під його керівництвом вистежував і викрадав українських патріотів.

Задокументовано, що у квітні 2022 року рашисти прямо посеред вулиці схопили місцевого мешканця, а потім зв’язали його та відвезли до російської катівні.

"Там чоловіка жорстоко били, застосовували до нього електричний струм, проколювали губи, ясна та спилювали зуби. При цьому Живило особисто брав участь у катуваннях. Таким чином посадовець російської спецслужби намагався змусити потерпілого співпрацювати з агресором", — зазначили в Службі безпеки України.

Також, за інформацією СБУ, Живило повністю контролював перевезення вантажів через окупаційні блокпости у напрямку Росії та письмово погоджував такі "рейси".

"Таким чином за його "підписом" загарбники вивезли до Росії понад 20 фур із награбованим майном місцевих мешканців. Здебільшого це були викрадені автомобілі преміум-класу, катери, квадроцикли та сільгосптехніка. З кожної вантажівки мародери сплачували посадовцю "данину" у вигляді різних сум готівки. "Такса" залежала від типу та кількості награбованого вантажу", — пояснили в СБУ.

Слідчі Служби безпеки України повідомили Живилу про заочну підозру за порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Інфографіка: СБУ

Інфографіка: СБУ

Нагадаємо, що декілька днів тому Служба безпеки України викрила ще одну агентку російських спецслужб, яка коригувала повітряні удари Російської Федерації по цивільній інфраструктурі Харкова. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.02.2024 18:45