Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

Журналісти ідентифікували 2 248 чоловіків, які втекли з України завдяки системі "Шлях": хто найбільше допоміг у цьому

До втечі 2 248 чоловіків призовного віку, які виїхали за дозволами від Львівської обласної військової адміністрації та не повернулися, причетні сотні громадських організацій і благодійних фондів.

Про це свідчить розслідування, яке провели журналісти NGL.media.

"Зловживання з призначеною для водіїв-далекобійників системою "Шлях", яку уряд із початком великої війни дозволив використовувати волонтерам, набули такого масштабу, що з цим треба щось робити", — зазначили медійники.

Журналісти свідомо відмовилися від публікації прізвищ ухилянтів, натомість вирішили зосередитися на дослідженні громадських і благодійних організацій, які свідомо чи несвідомо сприяли їм, подаючи відповідні клопотання у Львівську обласну військову адміністрацію.

Усього виявили 372 такі організації. За різними оцінками, така "послуга" коштує на чорному ринку 3000-5000 доларів з особи, тож мова йде насправді про десятки мільйонів доларів.

Рекордсменами стали дві організації, які ведуть діяльність за однією адресою у Миколаєві Львівської області — місцевий осередок всеукраїнського товариства "Просвіта" та ГО "Театр Хліб". Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків.

Інфографіка: NGL.media

Інфографіка: NGL.media

Листи до Львівської обласної військової адміністрації від імені миколаївського осередку "Просвіти" писала голова організації 34-річна Наталія Муха, яка також керує миколаївським народним театром "Хліб". А від ГО "Театр Хліб" писав її керівник 22-річний Роман Збудовський, учасник театру "Хліб". Повідомлення та дзвінки журналістів вони проігнорували.

Також медіа пише й про "Комісію з боротьби з корупцією в Самборі" та "Відродження нашої України", від яких, за підрахунками медійників, виїхало та не повернулось понад 100 чоловіків.

Зараз для чоловіків, які використали систему "Шлях" для втечі з країни, немає ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що в грудні начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін видав дозволи на виїзд за кордон через систему "Шлях" для десяти представників волонтерських організацій "Єдина Україна" й "Аджалик". Однак ті не повернулися в Україну. Прокудін звернувся до правоохоронних органів з проханням перевірити факт незаконного перетину державного кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.03.2024 12:12