Фото: Донецька обласна прокуратура

"Зливали" місця дислокації ЗСУ ворогу: двоє мешканців Донеччини отримали вироки

Двоє мешканців Донецької області отримали вироки за державну зраду й колабораційну діяльність. Зловмисники "зливали" ворогу місця дислокації Збройних сил України та об'єктів цивільної інфраструктури.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Зазначається, що у 2018 році мешканка міста Новогродівки, перебуваючи у тимчасово окупованому Донецьку, надала згоду представнику спецслужб РФ здійснювати підривну діяльність проти нашої держави. 

З перших днів повномасштабного вторгнення жінка збирала дані про місця розташування підрозділів ЗСУ, у тому числі через особисті знайомства з військовослужбовцями та правоохоронцями. Вона потайки наносила червоною фарбою поряд із цими об’єктами спеціальні мітки, фотографувала їх та відправляла знімки з координатами на мапі через месенджер у соцмережі учаснику воєнізованих формувань фейкової республіки. 

"Крім того, засуджена доповідала окупантам про чисельність українських захисників та розкривала напрямки руху техніки. Аби отримувати від російських спецслужб по 2 000 грн за кожне повідомлення, жінка зберігала у таємниці факт їхнього співробітництва", — йдеться у повідомленні.

агентка РФ

Фото: Донецька обласна прокуратура

Водночас мешканець міста Лиман пішов на співпрацю з окупантами у квітні 2023 року, вже після деокупації міста українськими військовими. Використовуючи акаунт у соцмережі, він "зливав" місця їх дислокації знайомому з танкової роти тактичної групи "ДНР". Він також описував місця перебування поліцейських, які брали участь у документуванні жахливих наслідків перебування окупантів у регіоні. Особливу увагу інформатор приділяв деталізації координат об’єктів цивільної інфраструктури міста.

Після викриття чоловіка і жінку затримано та за клопотанням прокуратури взято під варту. Жінці призначено покарання у вигляді 12 років ув’язнення, а чоловіку — 14 років за ґратами.

Нагадаємо, раніше правоохоронці викрили на Донеччині ще одну ворожу агентку. Вчителька одного з ліцеїв у Краматорську працювала на головне управління Генштабу збройних сил Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 04.09.2023 16:59