Фото: Андрій Портнов. Джерело – Shutterstock

ЗМІ оприлюднили записи розмов соратника Януковича після анексії Криму

Колишній заступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов активно вирішував свої фінансові справи після анексії Криму, які, зокрема, стосувалися майна на півострові. Відповідні аудіозаписи розмов соратника президента-втікача дослідили та проаналізували журналісти.

Про це повідомляє Hromadske на підставі розслідування "Плівки Портнова. Як віджимали Крим?".

Згідно з оприлюдненими аудіозаписами, у квітні-травні 2014 році Андрій Портнов спілкувався з екс-начальником головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Криму Сергієм Коровченком і колишнім нардепом Верховної Ради України Левом Миримським. Так, 5 квітня 2014 року чоловік голосом Портнова нібито розмовляє телефоном з Миримським. На той час Портнов уже два місяці не в Україні: виїхав у лютому 2014 року через КПВВ "Гоптівка" в бік Росії. У підсумку Портнову і Миримському вдалося домовитися про зустріч наступного дня у готелі "Україна" у Москві. 

Вже 6 квітня 2014 року Портнов із телефона Миримського телефонує Сергію Коровченку, який запевняє у своїй готовності виконувати "доручення". Миримський постійно спілкується з Коровченком після повернення з Москви до Києва. Вони запланували 16 квітня 2014 року спільну поїздку до анексованого Криму.

Журналісти припустили, що поїздка Миримського й Коровченка до окупованого Криму реалізовується з вказівки або з відома "партнера", яким, швидше за все, був Андрій Портнов. 

Своєю чергою Миримський наголошує Коровченку, що йому треба буде "курувати" розв'язання певних питань в окупованому Криму. Згодом вони обговорюють програш в апеляції у якійсь справі й Коровченко пояснює, що касація буде вже "російська" у Верховному суді Криму, а Миримський радить: "Переговори з АВ". Імовірно, йдеться про Андрія Володимировича Портнова. 

Вже на наступному аудіозаписі Коровченко і Миримський обговорюють долю 170 підприємств в захопленому Криму, про які цікавились у Москві. 

Згодом Миримський на 16-17 травня 2014 року планує перед черговою поїздкою до Криму зустрітися у столиці Російської Федерації з Анатолієм Кучереною — юристом, довіреною особою Володимира Путіна і головою Громадської ради при МВС РФ. Темою їхньої розмови стала "Таврія".

Джерела hromadske наголосили, що йдеться про стратегію щодо Криму. Над нею працювали компанії нині підсанкційних російських олігархів Ротенбергів "СГМ-Мост" та "СГМ-Таврия", які надалі займались будівництвом Керченського (Кримського) мосту і "реконструкцією" "Артеку".

Варто відзначити, що Коровченко в іншій телефонній розмові запитує у Миримського, чи нададуть офісні приміщення юристам з РФ для роботи в Криму — і той надав ствердну відповідь.

Нагадаємо, Рада національної безпеки та оборони ввела санкції проти більш ніж 200 фізичних та юридичних осіб. Під обмеження, зокрема, потрапили український мільйонер, громадянин Кіпру Вадим Єрмолаєв і британський та американський медіамагнат українського походження, власник Warner Music Group Леонард Блаватнік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 16:02