Фото: armyinform.com.ua

ЗМІ повідомили, коли Україна отримає другу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи

Друга партія боєприпасів, які були закуплені в третіх країнах у рамках чеської ініціативи, прибуде в Україну вже в липні. Перші снаряди вже надійшли у розпорядження українських Збройних сил.

Про це повідомляє Euractiv.

Видання нагадало, що перша партія артилерійських боєприпасів, закуплених із країн, що не входять до ЄС у рамках так званої чеської ініціативи, успішно прибула до України, повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Чехія представила пропозицію щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України у країн, що не входять до ЄС, на Європейській раді у лютому цього року. Прага виступила посередником та об'єднала різні країни з постачальниками оборонної техніки з усього світу.

"Недавно в Україну прибула перша партія боєприпасів за нашою ініціативою. Ми робимо те, що необхідно", — заявив Фіала 25 червня.

Наприкінці травня міністр оборони Чехії Яна Чорнохова повідомила, що 18 країн підписали з Чехією меморандуми, в яких висловлюється намір профінансувати закупівлю боєприпасів. До них входять Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Норвегія, а також неєвропейські союзники, такі як Канада.

За словами представників чеського уряду, подальші постачання заплановані на липень, а до кінця року Україна, як очікується, отримає близько півмільйона снарядів.

Походження боєприпасів уряд не розкриває, але Чорнохова пояснила, що країни-постачальники проводили "всеазимутальну" політику і не вставали на бік війни Росії проти України — такий захід покликаний захистити політичний нейтралітет постачальників.

Однак опозиція розкритикувала чеський уряд за відсутність прозорості щодо фінансового внеску Чеської Республіки до цієї ініціативи. Також були висловлені побоювання з приводу якості боєприпасів, що поставляються. Чорнохова ж висловила сподівання, що постачання боєприпасів вплине на поле бою.

"Ми зробимо для цього все. Але боєприпаси будуть у руках українців, і це зрештою залежатиме від їхньої тактики та військової стратегії", — сказала вона у своєму недавньому інтерв'ю чеському агентству новин.

Планувалося, що в межах програми закуплять 800 тисяч боєприпасів. Чехія закликала партнерів приєднатися до ініціативи. За попередніми прогнозами, перші партії снарядів мали надійти в Україну у травні, але виникли затримки.

Нагадаємо, наприкінці травня в Міністерстві закордонних справ Чехії наголосили, що "чеська ініціатива" зможе забезпечити для Збройних сил України від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць. Її анонсували в лютому 2024 року, а в перший місяць літа вона запрацює на повну потужність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.06.2024 13:19