Фото ілюстративне. Джерело: armyinform.com.ua

Боєприпаси для України: до чеської ініціативи готові приєднатися нові країни

Чехія продовжує отримувати запити від країн, які хочуть узяти участь у чеській ініціативі щодо боєприпасів для України. До кінця року планується надати близько півмільйона боєприпасів.

Про це повідомили Ceske Noviny з посиланням на заяву міністерки оборони Чехії Яну Чернохову. За її словами, меморандуми про взаєморозуміння з іншими державами вже перебуває на столі та майже готовий до підписання.

"У нас є й інші меморандуми про взаєморозуміння на столі. Країни все ще зв'язуються з нами та хочуть брати участь в ініціативі щодо боєприпасів", — сказала Чернохова.

За словами чеських урядовців, до кінця року Україна має отримати близько півмільйона боєприпасів. Чернохова заявила, що донорів має бути вдосталь на постійній основі.

Прем'єр-міністр Петр Фіала заявив минулого тижня, що 15 країн Євросоюзу та НАТО внесли вже понад 1,6 мільярда євро в ініціативу. Міністерка оборони сподівається, що постачання покажуть себе на полі бою.

"Ми зробимо все можливе, щоби це було так. Але боєприпаси потраплять у руки українців, і, звичайно, це залежатиме від їхньої тактики, від їхнього військового порядку, який вони оберуть. Ми можемо надати їм підтримку саме у вигляді військових матеріалів", — додала вона.

Чернохова, як і Фіала або міністр закордонних справ Ян Ліпавський, виступає за те, щоб Україна використовувала надані військові матеріали на власний розсуд.

"У будь-якому випадку, немає жодного порушення міжнародного права з боку України, яка, відповідно до міжнародного права, як країна, що зазнала нападу, має право захищатися так, як вона вважає за потрібне", — заявила міністерка.

Як відомо, система, завдяки якій Прага купує для України боєприпаси в державах, що не є членами Євросоюзу, діє у Чехії від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, наприкінці травня в Міністерстві закордонних справ Чехії наголосили, що "чеська ініціатива" зможе забезпечити для Збройних сил України від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць. Її анонсували в лютому 2024 року, а в перший місяць літа вона запрацює на повну потужність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2024 18:35