Петр Павел. Джерело: Офіс президента України

"Знищення половини населення — це не перемога": президент Чехії озвучив нову заяву про війну в Україні

Останніми днями президент Чехії Петр Павел оприлюднив дві гучні заяви про війну в Україні. Спочатку сказав, що Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими українськими територіями. А згодом — відреагував на обурення Міністерства закордонних справ України з цього приводу.

Нову заяву чеський президент озвучив під час спілкування з журналістами в Нью-Йорку. Його цитує видання ČTK. Павел зауважив, що не казав "нічого такого, чого не говорив уже давно", та нагадав, що ще на минулорічній Мюнхенській конференції "застерігав від нереалістичних очікувань".

На думку чеського президента, сподівання на те, що війна завершиться однозначним успіхом України за декілька тижнів чи місяців, може виявитися дуже небезпечним для всіх. Тому, додав він, це питання варто розглядати у світлі того, що є реально можливим.

"Я ніколи не ставив під сумнів, що ми повинні підтримувати Україну у відновленні територіальної цілісності, що це кінцева мета. Ми просто маємо залишатися реалістичними щодо часового горизонту та ціни досягнення цієї мети", — пояснив свою думку Павел.

За його словами, перемога України над Росією ціною знищення половини українського населення не стане перемогою.

Раніше в інтерв’ю The New York Times Павел повторив, що Україна повинна змиритися з імовірним "тимчасовим" перебуванням деяких її територій під контролем Росії після завершення війни. У відповідь Міністерство закордонних справ України опублікувало заяву, де відкинуло можливість тимчасового залишення частини української території під окупацією та подібні "половинчасті рішення".

Нагадаємо, в червні президент України Володимир Зеленський заявляв, що снаряди, які розпочали надходити українським військовим у рамках чеської ініціативи, вже посилюють бійців на лінії фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.09.2024 22:56