Сонячний зонд Parker. Джерело: zaborona.com

Зонд NASA зафіксував вибух, який матиме наслідки для Сонячної системи (відео)

Сонячний зонд Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) Parker зафіксував небачене раніше явище поблизу Сонця. Апарат зіштовхнувся із корональним викидом маси із Сонця. На відео вибух розмітає космічний пил.

Про це у своєму блозі розповіли дослідники з американської агенції NASA. Запис зробили 5 вересня 2023 року.

Стверджується, що такі події мають наслідки для усієї Сонячної системи. Саме один з таких наслідків зонд NASA вперше в історії дозволив спостерігати вченим.

"Ці взаємодії між CME і пилом теоретично передбачили два десятиліття тому, але не спостерігали до сонячного зонда Parker", — розповів астрофізик з Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса в Меріленді (США) Гільєрмо Стенборг.

Хмара космічного пилу заповнює увесь наш регіон. Такий пил складається з уламків планет, комет і астероїдів. Як і земна пилюка, що може здаватися завислою у просторі, коли на неї падає сонячне проміння, космічний пил здатен відбивати сонячне світло та створювати той самий ефект.

Коли команда місії NASA переглянула записи зонда, то виявила спалах CME, за яким пішов спад фонового світіння. Це, на думку науковців, вказувало на те, що пил здуло геть. При цьому, як зауважують вчені, "прибраний" пил майже миттєво замінив свіжий, який можна спостерігати на відео.

"CME витіснив пил на відстань близько шести мільйонів кілометрів від Сонця – близько однієї шостої відстані між Сонцем і Меркурієм – але він майже одразу поповнився міжпланетним пилом, що пролетів через Сонячну систему", — розповіли в NASA.

Це явище ніколи раніше не бачили наживо, оскільки жоден із виготовлених людьми апаратів не наближався так близько до Сонця, як це зробив сонячний зонд Parker. Вчені стверджують, що апарат NASA здатен "цілуватися" зі Сонцем і прокладати шлях у науці, який раніше залишався недоступним.

У NASA пояснили, що побачене зондом Parker має важливе значення, "тому що характеризувати динаміку пилу в сліді CME на відстані із Землі дуже складно". Дослідники вважають, що вивчення фізики взаємодії CME та космічного пилу може мати значення для прогнозування погоди у космосі. Це дасть вченим розуміння того, як Сонце змішується зі сміттям, що літає навколо нашої системи. Це також може допомогти краще зрозуміти, чому відбуваються перебої у роботі супутників чи систем зв'язку, відключення електроенергії та полярні сяйва, спричинені діяльністю Сонця.

Нагадаємо, раніше NASA показало зображення найбільшої відомої галактики у Всесвіті. Її назва NGC 6872. Вона завширшки 522 000 світлових років, що у пʼять разів більше за Чумацький Шлях. Фото показало галактику повністю, поєднуючи видиме світло, дані ультрафіолетового випромінювання та дані інфрачервоного випромінювання з телескопа європейської Південної обсерваторії, телескопів GALEX та "Спітцер".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 20.09.2023 11:29