Фото: Генштаб ЗСУ

ЗСУ просуваються на кількох напрямках: ISW проаналізував ситуацію на фронті

Українські військові мають певні успіхи на фронті. Зокрема, бійці Збройних сил просуваються на східних та південних ділянках фронту, що, ймовірно, є ознакою початку контрнаступу України.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"ISW відзначає зростання бойової активності на різних ділянках лінії фронту, але не будуватиме здогадок щодо намірів, ваги або спрямованості українських контрнаступальних операцій. Успішна контрнаступальна операція може зайняти дні, тижні або навіть місяці, перш ніж її результат стане повністю зрозумілим, і протягом цього часу російські джерела можуть хибно стверджувати, що її розгромлено", — наголошується в повідомленні.

Як зауважують аналітики ISW, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 5 червня повідомила, що українські сили "переходять до наступальних дій" на невстановлених ділянках фронту. Також вона повідомила, що українські війська ведуть наступальні операції на східному фронті в районі Бахмута. За її словами, Сили оборони просунулися на 200–1600 метрів у напрямку Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та на відстань від 100 до 700 м біля Іванівського (6 км на захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). При цьому офіційний представник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий повідомив, що механізовані українські сили також просунулися на відстань від 300 метрів до одного кілометра у напрямку н.п. Залізнянське (13 км на північ від Бахмута) та Богданівка (8 км на північний захід від Бахмута).

Повідомляється також, що 5 червня українські війська вели обмежене просування на північ і південний захід від Бахмута Донецької області. Зокрема, ватажок приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що українські війська захопили невстановлену частину села Берхівка за 6 км на північ від Бахмута. Водночас аналітики ISW заявляють, що не спостерігали візуальних підтверджень українських наступів у Бахмуті, пов'язаних із цими обмеженими наступами 5 червня.

В ISW додають, що українські сили продовжили контрнаступальні дії в західній частині Донецької та східній Запорізької областей і досягли обмежених тактичних успіхів, протягом минулої доби, 5 червня. Крім того, геолокаційні кадри за 4 і 5 червня показують, що ЗСУ ймовірно, просунулися на південний захід від Великої Новосілки та в межах 1,5 км на північний захід від Сторожевого.

"Російські блогери стверджували, що українські війська форсували річку Шайтанку та вели штурм біля Новодонецького. Росіяни повідомляли, що українські сили витіснили їх з Новодонецького. Командир російського добровольчого батальйону "Восток" Олександр Ходаковський, який, як повідомляється, командує силами поблизу Новодонецького, підтвердив, що українські сили зберігають присутність у населеному пункті", — додають американські аналітики. 

ISW 6 червня

Фото: ISW

Нагадаємо, Збройні сили України перейшли до наступальних дій на деяких напрямках. Зокрема, є успіх на Бахмутському напрямку.

Російські окупаційні війська активізовують свої інформаційно-психологічні операції. У такий спосіб рашисти мають намір деморалізувати українців. Зокрема, пропагандисти будуть розповсюджувати недостовірну інформацію про контрнаступ, його напрямки та втрати українського війська. 

Також голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі вважає, що українські війська "дуже добре підготовлені" до майбутнього контрнаступу проти Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 11:48