Пам'ятний хрест Героям Крут на Аскольдовій могилі. Джерело: Офіс президента України

Зупинили більшовицький наступ на Київ: сьогодні Україна вшановує пам’ять Героїв Крут

Сьогодні, 29 січня, Україна відзначає День пам'яті Героїв Крут — студентів, які полягли у бою на Чернігівщині 1918 року. Цей подвиг став символом героїзму української молоді в боротьбі за незалежну Україну.

Бій відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

Завдяки сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ зупинили на декілька днів, доки тривали переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. Важливо було, щоб українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради. Це сталося й завдяки учасникам бою під Крутами.

Перемовини закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням Брестського мирного договору, за яким Четверний союз визнав УНР, а також надав грошову позику та збройну допомогу в боротьбі із зовнішнім агресором в обмін на 60 мільйонів пудів хліба й іншої продукції від УНР.

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму та жертовності у боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у постанові Верховної Ради від 16 травня 2013 року "Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами".

"Сьогодні вшановуємо памʼять Героїв Крут — українських студентів, які 1918 року зупинили більшовицький наступ на Київ. Вони віддали за це свої життя. Їх відвага залишиться у памʼяті наступних поколінь", — наголосив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у своїх соціальних мережах.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України зазначили, що сила молодих, які зупинили російсько-більшовицьку армію під Крутами 106 років тому, нагадує нам про тяглість нашої боротьби за Україну.

"Вшановуємо пам’ять Героїв Крут, які волею і вогнем здобули Українській державі дорогоцінний час ― це була битва за майбутнє, і вона триває прямо зараз! Битва ― проти нового виводку людожерів із Москви, і у нас немає іншого виходу, крім як знищити їх якомога більше. Усе ― заради прийдешніх поколінь, які шануватимуть наших Воїнів так, як ми шануємо Героїв Крут і всіх борців за свободу нації, чия жертовна любов до України дозволяє нашим містам спостерігати вранішнє сонце над нашою святою землею! Полум’я Крут не згасло ― воно палає нині на лінії бойового зіткнення!" — додали в ГУР.

У СтратКомі ЗСУ акцентували, що бій під Крутами — це битва, яка фактично допомогла Україні виграти першу війну з радянською Росією.

"Сьогодні імперія зла вкотре повернулася. І найкращий спосіб вшанувати пам’ять Герої Крут — довести їхню справу до кінця", — наголосили в повідомленні.

Джерело: СтратКом ЗСУ

Джерело: СтратКом ЗСУ

Сергій Наєв вшанував пам’ять Героїв Крут

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявив, що міжнародне визнання української незалежності — це те, чим ми завдячуємо Героям Крут.

"Затримавши російського ворога на чотири дні біля залізничної станції Крути, київські юнаки дали змогу владі УНР розгромити проросійське повстання під назвою "повстання на заводі Арсенал" у Києві, а найголовніше — укласти Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу й стати суб’єктом міжнародних відносин", — написав військовий.

Сергій Наєв наголосив, що бій під Крутами став для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за становлення держави.

"Цей бій — гідний приклад для сучасних захисників України, які мужньо протистоять російській навалі, відстоюючи державний суверенітет та незалежність країни. Низько вклоняємося свідомій жертовності молодого покоління у боротьбі за ідеали незалежності та суверенітету України. Слава Героям Крут! Слава українській нації! Слава Україні!" — додав генерал.

Нагадаємо, що Україна 29 серпня відзначає День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.01.2024 11:16