Кім Чен Ин і Путін. Джерело: rfi

Зустріч Путіна та Кім Чен Ина: диктатори вже вирушили до Владивостока

Зустріч російського та північнокорейського диктаторів Володимира Путіна та Кім Чен Ина запланували на середу, 13 вересня, у Владивостоці. Вони вже вирушили до міста.

Про це повідомило південнокорейське видання Donga. Журналісти показали фото розкішного бронепоїзда північнокорейського лідера, який уже рушив у напрямку до Владивостока.

Кім Чен Ин у потязі

Фото: Donga

Неназваний представник уряду Південної Кореї повідомив, що особистий бронепотяг Кім Чен Ина повільно рухається до північно-східної прикордонної зони, тобто до спільного кордону з Росією. За словами чиновника, Кім Чен Ин може провести зустріч із Путіним у середу, 13 вересня.

За даними південнокорейської розвідки, потяг вирушив із Пхеньяна вдень 10 вересня та має перетнути кордон рано вранці у вівторок, 12 вересня.

"Урядові джерела вважають, що Кім Чен Ин вибрав вечір для подорожі, уникаючи дня, щоби мінімізувати контакт із зовнішнім світом", — йдеться у повідомленні.

До речі, Путін уже прибув до Владивостока. Там він візьме участь у заходах Східного економічного форуму.

Співпраця Росії та КНДР: що відомо

Торік у червні, на день Росії, Кім Чен Ин публічно привітав  Путіна та заявив про повну підтримку злочинних дій його режиму. Він наголосив, що сподівається на розвиток та розширення "добросусідських відносин" з РФ.

Вже у липні цього року міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідував Північну Корею, де його прийняли з військовими почестями. Заявленою метою візиту була участь у святкуванні Пхеньяном 70-ї річниці закінчення Корейської війни, яке зазвичай відзначається масовими військовими парадами. 

Військові аналітики пояснювали, що справжня мета візиту глави міноборони Росії була пов’язана із запитом Москви на північнокорейську зброю та боєприпаси. Після візиту Шойгу до Пхеньяна прибула друга делегація російських чиновників, щоб продовжити переговори щодо укладення військової угоди.

Паралельно російський та північнокорейський диктатори обмінялися листами, в яких наголосили на "необхідності зміцнення двосторонніх відносин".

На початку серпня координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбівже повідомляв, що росіяни планують отримувати від КНДР більше боєприпасів. Американська розвідка тоді встановила, що Росія вже намагалась укласти з Північною Кореєю угоду, яка означала б, що РФ надає КНДР продовольство та інші товари в обмін на боєприпаси.

Наприкінці серпня Кірбі повідомляв, що Росія та Північна Корея "активно просуваються" у переговорах щодо потенційної збройової угоди. Країна-агресорка сподівається отримати від КНДР боєприпаси для різних типів систем озброєння, зокрема артилерії.

За його словами, у разі укладення угоди Росія отримає від КНДР значну кількість і кілька типів боєприпасів, які російські військові планують використовувати в Україні. Також може йтися про поставки Росії сировини, яка допоможе російській оборонно-промисловій базі. Якщо країни дійсно дійдуть згоди, Кірбі обіцяє негайну реакцію з боку США, зокрема у вигляді санкцій проти будь-яких організацій, які беруть участь у потенційній угоді.

Нагадаємо, що під час зустрічі диктатори обговорять постачання північнокорейської зброї до Росії. На думку аналітиків із Bloomberg, вона може дозволити Росії продовжити атаки по Україні, але, ймовірно, не здатна змінити хід війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 12:26