Скріншот з відео

Зустріч з лідерами шести держав: Зеленський підбив підсумки саміту в Албанії (відео)

У середу, 28 лютого, президент Володимир Зеленський в межах Саміту "Україна — Південно-Східна Європа" провів низку двосторонніх зустрічей. Він, зокрема, провів перемовини з лідерами Хорватії, Чорногорії, Північної Македонії, Молдови, Боснії та Герцеговини і Сербії.

Про це йдеться у Telegram-каналі Зеленського. Він наголосив, що результати переговорів принесуть народам більше безпеки, більше робочих місць та більше економічного зростання.

З премʼєр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем Зеленський домовився сприяти укладенню угод між Україною та хорватськими приватними компаніями в галузі розмінування, рятувального обладнання та виробництва БпЛА. 

Зеленський висловив подяку президенту Чорногорії Якову Мілатовичу за підтримку Вільнюської декларації "Групи семи" та Української формули миру. Під час зустрічі сторони обговорили лікування та реабілітацію українських військових у Чорногорії.

Під час переговорів із президентом Північної Македонії Стево Пендаровським політики говорили про актуальні оборонні потреби України. З прем’єр-міністром Північної Македонії Талатом Джафері сторони підписали спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

З президенткою Молдови Маєю Санду обговорили останні події у Придністровському регіоні Молдови та зусилля Росії щодо дестабілізації ситуації в регіоні. Окрему увагу лідери держав приділили функціонуванню експортних коридорів для транспортування української продукції територією цієї країни.

Володимир Зеленський зазначив, що участь Сербії в реалізації Української формули миру важлива. Під час зустрічі з президентом Сербії Александром Вучичем політики скоординували подальші контакти з метою підтримання Формули миру якнайбільшою кількістю країн.

З головою Ради міністрів Боснії та Герцеговини Боряною Крішто обговорили питання оборонної співпраці. Український президент розповів про потреби Києва в артилерії та засобах ППО. Він також висловив подяку за готовність взяти участь у першому Глобальному саміті миру.

Нагадаємо, раніше президент Зеленський заявив, що Україна зміцнить свою артилерійську міць після домовленостей з країнами Західних Балкан після саміту "Україна — Південно-Східна Європа".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.02.2024 21:55