Скріншот з відео

Річниця звільнення Зміїного: Зеленський назвав прізвища загиблих героїв (відео)

У п'ятницю, 30 червня, під час вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський розповів про підсумки засідання Ставки. Також глава держави назвав прізвища деяких полеглих героїв, які віддали життя за звільнення острова Зміїний.

Засідання Ставки

За словами президента засідання було тривале та дуже детальне щодо кількох питань. На Ставці доповідали головком, командувачі — і щодо загальної оборонної ситуації, і щодо конкретних напрямків оборони та наступальних дій.

"За цей день також маємо просування вперед на всіх напрямках наших активних дій", — сказав Зеленський.

Глава держави також наголосив, що на Ставці розглянули постачання боєприпасів для артилерії — для Сходу та Півдня.

"Окремо розглянули ситуацію на півночі, зокрема на території Білорусі. Були доповіді нашої розвідки: ГУР, зовнішньої розвідки, розвідки прикордонників. Доповідь керівника СБУ. Дуже уважно аналізуємо кожен факт і будь-які перспективи по всіх напрямкам", — сказав президент.

Рішенням Ставки Головкому Залужному та генералу Наєву доручено посилити північний напрямок, щоб гарантувати спокій.

Дипломатичний фронт

"Дякую сьогодні Данії та особисто пані Премʼєр-міністру Метте Фредеріксен за новий оборонний пакет для України: снаряди для артилерії, ракети для ППО, техніка для розмінування… Дякую!" — сказав глава держави.

Президент провів сьогодні й кілька підготовчих нарад — як щодо внутрішнього контексту в нашій державі, відповідних внутрішніх заходів, так і щодо міжнародних заходів. 

"Починається надзвичайно важливий період зовнішньої політики. Це робота заради розширення миру через розширення наших безпекових можливостей, наших альянсів і співпраці. Наступні тижні будуть надзвичайно активними, і позиції нашої держави чітко визначені, усі наші посадовці знають, що робити", — заявив Зеленський.

Звільнення Зміїного

Зеленський нагадав, що 30 червня — перша річниця звільнення Зміїного від російських окупантів. 

"Це одна з найвагоміших наших перемог. Памʼятаєте? Минулого року навесні ніхто не очікував від України, що ми зможемо реалізувати, зокрема, і це фундаментальне оборонне завдання: дати безпеку Зміїному, а отже, значній частині Чорноморської акваторії. Але наші воїни це зробили. Російським терористам потрібен був Зміїний, щоб знищити весь Південь нашої країни, нашу прекрасну Одесу й інші міста. Наші воїни їх зупинили, вигнали зі Зміїного", — додав президент.

Подяка воїнам

Глава держави подякував усім воїнам, хто звільнив острів, а також назвав прізвища полеглих героїв.

"Я вдячний усім, хто звільнив Зміїний! ГУР разом з іншими складовими Сил оборони та безпеки нашої держави провели цю операцію. Головне управління розвідки та спецпідрозділ "Альфа" СБУ, Військово-Морські сили й армійська авіація Командування Сухопутних військ, авіація Повітряних Сил і наші міцні прикордонники. Дякую!" — заявив президент.

Він наголосив, що українці завжди будуть памʼятати наших героїв, які віддали своє життя заради цієї української перемоги. 

"Із тих, чиї імена зараз можна назвати… Бійці ГУР: Руслан Попов, Герой України, капітан 1-го рангу; Олег Зайцев, Герой України, молодший лейтенант; Віталій Ігнатенко, Герой України, солдат. Бійці "Альфи" СБУ: Володимир Кисельов, Герой України, капітан; Олександр Крикуненко, Герой України, майор. Воїни військово-морських Сил: Ігор Бедзай, Герой України, полковник; Михайло Заремба, майор; Сергій Мущицький, капітан; Юрій Пирог, штаб-сержант. Вічна памʼять! Вічна памʼять і слава всім, хто віддав своє життя, щоб жила наша прекрасна Україна!" — додав Зеленський.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що найманці приватної військової компанії "Вагнера" можуть нести загрозу для України з території Білорусі. Наша держава уважно стежить за ситуацією, що склалась навколо "вагнерівців".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.06.2023 20:52