Фото: росЗМІ

Звільнити Шойгу і оголосити мобілізацію: спецслужби РФ тиснуть на Путіна, — Bloomberg

Деякі посадовці в російських спецслужбах закликають диктатора Володимира Путіна звільнити міністра оборони Сергія Шойгу і начальника Генштабу Валерія Герасимова. Вони вимагають від Кремля ведення більш агресивної війни в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними джерела, багато представників російської еліти були здивовані слабкою реакцією Путіна на заколот і подальшою нездатністю покарати ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина.

Такий розвиток подій викликав занепокоєння серед російських чиновників щодо потенціалу протистояння Путіна на високому рівні або подальших викликів. Також невдоволення невдачами РФ на полі бою все ще жевріє в середовищі окупаційних силовиків. Так, міністр оборони Сергій Шойгу і начальник Генерального штабу РФ Валерій Герасимов все ще залишаються на своїх посадах.

Джерела Bloomberg запевняють, що спроба Пригожина заколоту мала певну підтримку в ключових органах державної безпеки. За словами п'яти осіб, обізнаних з ситуацією, прихильники так званої яструбиної позиції хочуть змістити Шойгу і почати воювати в Україні агресивніше. Вони пропонують оголосити воєнний стан у Росії та провести повномасштабну мобілізацію.

Водночас наразі немає жодних ознак того, що їх відсторонять. Натомість політичне керівництво РФ розправляється з тими, хто активно критикує Шойгу та Герасимова.

Мобілізація у РФ

Російська армія постійно потребує поповнення, але через невдоволення людей мобілізацію там проводять приховано. В українському Міноборони розповіли, що Кремль відмовився від публічних заходів через невдоволення матерів і дружин, рідні яких перебувають на війні в Україні.

Напередодні у Головному управлінні розвідки повідомили, що Російська Федерація готується до масштабної мобілізації. Окупанти мають намір створити цілу низку нових військових формувань: десантних полків, дивізій, механізованих бригад. Держава-агресорка Росія має намір відновити боєздатність і наступальний потенціал своєї армії.

Загалом у Кремлі планують мобілізувати на війну в Україні кілька сотень тисяч людей. Масова мобілізація — непопулярне рішення, але путінський режим не має іншого виходу.

Відомо, що від початку 2022 року російські загарбники на тимчасово окупованих територіях України примусово мобілізували до своєї армії від 55 до 60 тисяч чоловіків.

Нагадаємо, партизанський рух "Атеш" повідомив, що Російська Федерація готується провести масштабну мобілізацію в тимчасово окупованому Криму. До війни з Україною можуть бути залучені практично всі вікові групи населення півострова.

За даними української розвідки, до російської армії кожного місяця мобілізовують близько 20 тисяч людей. Кремль забирає людей до війська різними способами, зокрема примусовими. Стосується мобілізація лише простих людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2023 21:52