Фото: посольство Великої Британії у Москві. Джерело: X (Twitter)

Звинуватили у шпигунстві: Москва позбавила акредитації шістьох британських дипломатів

Росія позбавила акредитації шістьох британських дипломатів за звинуваченнями у шпигунстві. Це відбулося на тлі візиту прем'єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера до Сполучених Штатів Америки, який прибув до Вашингтона, щоб обговорити надання дозволу Україні на використання далекобійних ракет на російській території.

Як повідомляє The Guardian, у п'ятницю, 13 вересня, Федеральна служба безпеки РФ вжила відповідних заходів після виявлення документів, які начебто свідчать про те, що працівники Міністерства закордонних справ Британії допомагали координувати те, що у російських спецслужбах назвали "ескалацією політичної та військової ситуації" в Україні.

Зокрема, російські спецслужби наголосили, що "виявлені факти дають підстави вважати діяльність британських дипломатів, направлених управлінням до Москви, такою, що загрожує безпеці Російської Федерації".

У зв’язку з цим, на підставі документів, наданих ФСБ, міністерство закордонних справ Росії у співпраці з зацікавленими відомствами позбавило акредитації шістьох співробітників політичного відділу посольства Великої Британії в Москві, у діях яких були виявлені ознаки шпигунства та диверсії.

"Ми втомилися терпіти цей цирк у вигляді пробіжки через усю Москву і через лісопарки, одноденні візити до сусідніх міст з метою посидіти кілька годин на лавці в мороз, або багаторазові зміни громадського транспорту та таксі з метою приховати від органів безпеки відвідування якогось зльоту іноагентів, які опікуються лобізмом інтересів мігрантів", — наводять слова співробітника спецслужб РФ російські ЗМІ.

Російські ЗМІ також назвали імена співробітників британського посольства, яких звинувачено у шпигунстві та було позбавлено акредитації. Йдеться про Джессіку Дейвенпорт, Ґрейса Елвіна, Ендрю Дафта Каллума, Кетрін Макдоннал, Томаса Джона Гіксона та Блейк Паттел.

"Англійці не сприйняли наших натяків про необхідність припинити таку практику ведення розвідувальної діяльності всередині Росії, тому ми вирішили для початку вислати цих шістьох", — зауважили у ФСБ.

Російські спецслужби наголосили, що Москва попросить інших британських дипломатів повернутися додому, якщо буде виявлено, що вони займаються "подібною діяльністю". Зокрема, очільниця МЗС РФ Марія Захарова зазначила, що "діяльність британського посольства в Москві вийшла за межі дипломатичних умов". Посадовиця також звинуватила британське посольство у здійсненні навмисної діяльності, яка була спрямована на "заподіяння шкоди російському народу".

Варто наголосити, що РФ упродовж останніх років регулярно висилає дипломатів різних західних країн. Пороте зазвичай такі дії викликають симетричну відповідь.

Нагадаємо, у травні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомляв, що Варшава запровадить обмеження на пересування працівників російського посольства на території країни. Це стосуватимуться й посольства, й консульського персоналу РФ на польській території.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.09.2024 13:32