Радослав Сікорський. Джерело: соцмережа X міністра закордонних справ Польщі

У Польщі обмежать пересування російських дипломатів: як це відбуватиметься

Офіційна Варшава запровадить обмеження на пересування працівників російського посольства на польській території. Це стосуватимуться й посольства, й консульського персоналу Росії в Польщі.

Про це повідомив Onet із посиланням на міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського. Про це він сказав у понеділок, 27 травня, після зустрічі міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу в Брюсселі.

Він заявив, що Польща запровадить "обмеження на пересування російських дипломатів у нашій країні", які стосуватимуться і посольства, і консульського персоналу Росії в Польщі.

Міністр пояснив, що російським дипломатам дозволять пересуватися лише в межах Мазовії (території на сході Польщі), а консулам — лише в тих воєводствах, де вони перебувають на посаді. За ловами очільника польського МЗС, виняток зроблять лише для голови посольства.

"Інші країни вже мають такі правила, і ми сподіваємося, що решта теж наслідуватимуть наш приклад", — наголосив Сікорський.

Голова польської дипломатії не уточнив причин такого кроку, але акцентував, що Варшава має докази причетності Москви до санкціонування диверсій.

"Ми сподіваємося, що Російська Федерація сприйме це як дуже серйозний попереджувальний сигнал", — зазначив Сікорський.

Як відомо, 2022 року в Європейському Союзі вирішили, що російські дипломати більше не можуть користуватися положеннями про спрощення візового режиму, які надавали їм привілейований доступ до ЄС. Однак дипломати Росії все ще можуть отримувати візи та подорожувати країнами Шенгенської зони.

Нагадаємо, що на початку травня в Чехії відновили заклики заборонити російським дипломатам вільно пересуватися територією Європейського Союзу. Це відбувається на тлі того, як Прага та Берлін звинуватили Росію в систематичних кібератаках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.05.2024 20:07