Raytheon оголосила про розробку зменшеної ракети «повітря-повітря»

18 ВЕРЕСНЯ 2019 14:08

Американська компанія Raytheon оголосила про розробку нової зменшеної авіаційної ракети класу «повітря-повітря», яка буде володіти великою дальністю і маневреністю, ніж сучасні боєприпаси такого класу. Як повідомляє Defense News, нова розробка отримала назву Peregrine.

Основним ракетним озброєнням класу «повітря-повітря» ВВС США сьогодні є ракети AIM-9 Sidewinder малої дальності (дальність ураження цілей не більше 35 кілометрів) і AIM-120 AMRAAM середньої і великої дальності (в залежності від версії - від 55 до 160 кілометрів) .

Маса ракети Sidewinder становить 85,3 кілограма при довжині близько 3 метрів. У свою чергу AMRAAM має масу 152 кілограми при довжині 3,7 метра. Винищувачі можуть брати невелику кількість таких ракет. Наприклад, на винищувач F-16 Fighting Falcon можна підвісити тільки 6 ракет AIM-120.

У Raytheon стверджують, що зменшення маси і розмірів авіаційних боєприпасів дозволить бойовим літакам нести більшу їх кількість. Згідно з проектом, довжина нової авіаційної ракети Peregrine складе 1,8 метра, а маса - близько 22,7 кілограма. Подробиці про дальності польоту ракети і масі її бойової частини, не розкриваються.

Згідно із заявою розробників, зменшити масу і розміри ракети вдасться завдяки використанню нових матеріалів і технологій виробництва. Зокрема, значна частина деталей боєприпасу буде проводитися за допомогою адитивних технологій.

Розробники стверджують, що новий боєприпас можна буде використовувати для ураження безпілотних літальних апаратів, бойових літаків і крилатих ракет.

У липні минулого року американський авіабудівний концерн Boeing оприлюднив проект модернізації важкого винищувача-бомбардувальника F-15 Strike Eagle. Передбачається, що модернізована версія літака в одній з бойових конфігурацій зможе нести 22 ракети класу «повітря-повітря», включаючи AIM-120 AMRAAM або 8 ракет класу «повітря-повітря» і 28 коректованих авіаційних бомб SDB.

Технології, 18.09.2019 14:08