Фото: armyinform.com.ua

Абсолютна більшість країн ЄС підтримує відкриття переговорів з Україною щодо членства, — Кулеба

На засіданні Європейської ради, яке відбудеться 14-15 грудня у Брюсселі (Бельгія), очікується рішення країн ЄС щодо офіційного початку переговорів з Україною щодо членства. У Євросоюзі абсолютна більшість підтримує цей крок.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з колегою з Нідерландів Ганке Гердіною Йоганетт Брюїнс Слот 5 грудня. Лише, за його словами, Угорщина відкрито виступає проти.

"Ви всі перебуваєте в інформаційному просторі й бачите напругу, яку створює Будапешт навколо цього питання. Головне, що українці мають розуміти, — над кожним результатом треба багато працювати. Ніщо не дається просто так. Друге: у Європейському Союзі є абсолютна більшість, яка підтримує відкриття переговорів про членство з Україною", — заявив Кулеба.

Він поінформував, що Нідерланди підтримують початок переговорів із Києвом і лобіюватимуть це рішення на засіданні Ради ЄС. Міністр подякував Амстердаму за це.

На вказаній зустрічі європейських лідерів очікуються й інші важливі рішення — зокрема щодо 12-го пакета санкцій проти РФ, а також ухвалення європейського інструменту фінансування для України та використання заморожених активів держави-агресора. Деякі питання стосуватимуться не України, а інших країн, зазначив Кулеба.

"Тому засідання буде непросте. Але маємо підстави вважати, що врешті-решт рішення, які необхідні для забезпечення макрофінансової підтримки України, будуть ухвалені", — міністр закордонних справ України.

Нагадаємо, 5 грудня представники Міністерства оборони та Європейського союзу обговорили довгострокові гарантії безпеки для України. Зокрема, йшлося про дев'ять пріоритетів. Напрямки довгострокової допомоги ЄС представив заступник Генерального секретаря з питань спільної політики безпеки та оборони Європейської служби зовнішніх справ Чарльз Фріз під час переговорів з українською делегацією на чолі із заступником міністра оборони України Юрієм Джигирем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.12.2023 14:24