Джо Байден. Джерело: Facebook

Адміністрація Байдена звинуватить Росію у спробах вплинути на вибори в США, — CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена 4 вересня планує звинуватити Росію в постійних спробах вплинути на президентські вибори в країні у 2024 році шляхом використання контрольованих Кремлем ЗМІ та інших онлайн-платформ для поширення дезінформації серед американських виборців.

Про це повідомляє CNN з посиланням на шість джерел, знайомих із ситуацією.

Очікується, що в середу США зроблять низку кроків, спрямованих на протидію зусиллям Кремля, включаючи публічне засудження Білим домом дій та оголошення міністерством юстиції про заходи правоохоронних органів, спрямовані проти таємної російської кампанії, повідомили джерела.

Як зазначають джерела, RT — російська державна медіамережа, перебуває в центрі уваги заяви США. Американські чиновники розглядають російське видання як ключовий елемент пропагандистських зусиль Кремля.

Чотири джерела повідомили, що російська операція щодо поширення дезінформації здійснюється як через американців, так і через громадян інших країн. У сукупності ці дії стануть найбільшою публічною відповіддю адміністрації Байдена на передбачувані операції з впливу Росії, націлені на американських виборців. Після того, як США звинуватили Іран у спробі зламати кампанії Трампа і Байдена-Харріс минулого місяця, дії, що очікуються в середу, є нагадуванням про те, що американські чиновники продовжують розглядати Росію як серйозну загрозу іноземного впливу на листопадових виборах, повідомили джерела.

У середу вдень генеральний прокурор Меррік Гарланд проведе засідання цільової групи міністерства юстиції щодо загроз виборам, у якому візьмуть участь високопосадовці, зокрема директора ФБР Крістофера Рея.

Ще одна російська компанія, яку американські чиновники, як очікується, назвуть у середу, — це Social Design Agency, щодо якої міністерство фінансів уже запровадило санкції за передбачувану підтримку сайтів із фейковими новинами в Європі від імені російського уряду, повідомили три джерела.

Раніше відомий як Russia Today, RT управляє телевізійними та онлайн-платформами по всьому світу, які просувають порядок денний Кремля. Міністерство юстиції змусило RT America зареєструватися як іноземний агент у 2017 році після того, як співробітники розвідки США дійшли висновку, що ЗМІ сприяло російським зусиллям щодо втручання у вибори 2016 року.

Заяви, що очікуються в середу, стануть другою великою спробою адміністрації Байдена послабити вплив RT за стільки ж місяців. У липні міністерство юстиції звинуватило співробітника RT у причетності до схеми, яка використовувала мережу з приблизно 1000 акаунтів у соціальних мережах, щоб видавати себе за жителів США та поширювати дезінформацію про війну в Україні та інші теми. Американські чиновники звинувачують Кремль у фінансуванні схеми, але представник Кремля відкинув це звинувачення.

Нагадаємо, колишній радник Дональда Трампа з національної безпеки Герберт Макмастер розповідав, що кремлівський диктатор Володимир Путін сповна використовував "его та невпевненість" Дональда Трампа. Таким чином він впливав на нього, навіть попри застереження працівників Білого дому.

Раніше прес-секретар кремлівського диктатора Дмитро Пєсков прокоментував майбутні президентські вибори у Сполучених Штатах Америки. Він відзначив передбачуваність політиків від Демократичної партії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.09.2024 19:22